Menu Zavřít

Domluva za pět set

27. 8. 2004
Autor: Euro.cz

Stavební spořitelny

EBF24

PRAHA (tos) - Když se před několika dny stavební spořitelny ve svých komentářích k pololetním výsledkům chlubily, že za nárůst ziskovosti vděčí především výnosům z poplatků, netušily, jak se jim informace vrátí. Antimonopolní úřad (ÚOHS) všem šesti tuzemským stavebním spořitelnám vyměřil za kartel v oblasti poplatkové politiky pokutu v souhrnné výši bezmála půl miliardy korun. Dal tak v podstatě za pravdu Sdružení na ochranu spotřebitelů, které podnět podalo v únoru letošního roku.
Zatímco v roce 2001 nabízely stavební spořitelny zhodnocení vkladu až o 4,5 procenta ročně, nyní jsou to zpravidla dvě procenta. Aby se klientů se staršími a pro spořitelnu v současné době nevýhodnými podmínkami zbavily, začaly vedení starších účtů zdražovat - ÚOHS tvrdí, že koordinovaně. Nejvyšší částku by měla zaplatit největší Českomoravská stavební spořitelna, které ÚOHS vyměřil pokutu 228 milionů korun. Nejnižší - 19 milionů korun by pak měla zaplatit nejmenší spořitelna Wüstenrot.
Oproti jiným finančním produktům nezbylo klientům stavebních spořitelen, kteří nechtěli přijít o státní podporu, než platit. Na rozdíl například od penzijního připojištění totiž není umožněn přestup mezi spořitelnami během spořicího cyklu. „Jsem rád, že antimonopolní úřad finanční trh tak pečlivě sleduje. V současné době možnost legislativně upravit přestup mezi pojišťovnami analyzujeme. Pokud zjistíme, že by úprava byla pro klienty přínosem, změnu předložíme parlamentu,“ uvedl pro týdeník EURO náměstek ministra financí Tomáš Prouza.
Doposud největší pokutou od ÚOHS - 313 milionů korun - dostalo šest prodejců pohonných hmot za to, že se před třemi lety společně dohodli na zdražení benzinu. Stejně jako oni, i stavební spořitelny považují rozhodnutí za chybné a chtějí se proti němu odvolat.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).