Menu Zavřít

Domoplan postaví v Brně pět nových rezidenčních projektů v hodnotě 1,5 miliardy korun. Dohromady nabídnou přes 200 bytů

17. 6. 2021
Autor: Domoplan
  • Brno se dlouhodobě potýká s nedostatkem bytů a jejich vysokými cenami

  • Hlavní příčinou je pomalá výstavba domů a rostoucí realitní bublina

  • Developerská firma Domoplan nyní chystá projekty v atraktivních lokalitách Králova pole, Zábrdovic a Líšně, které nabídnou stovky dalších bytů


Pět různých projektů, jeden společný investor. V brněnských čtvrtích Královo pole, Zábrdovice a Líšeň vyrostou nové rezidenční budovy, které dohromady nabídnou více než dvě stě bytových jednotek různých dispozic. V sousedství parku v Králově poli vznikne budova Starého pivovaru, která originálně architektonicky propojí průmyslový prostor s moderně řešeným bydlením. Rezidencí Stará s bytovými domy Příční 12 a Příční 14 pokračuje developerská společnost Domoplan ve své dlouhodobé činnosti v Zábrdovicích.

Všechny projekty nabídnou moderní bydlení s důrazem na ekologii a kvalitu architektury včetně použitých materiálů. Tyto projekty doplňuje komorní rezidence Nová Líšeň, která bude stát na kraji Brna s volným přístupem k okolní přírodě. Celková výše investice do těchto projektů přesáhne částku 1,5 miliardy korun, a se stavbou by se mělo začít letos a v příštím roce.

Nová Líšeň Firma Domoplan kromě Zábrdovic chystá rezidenci i v Líšni. Foto: Domoplan

„Brno se stále mění a my máme velkou radost, že v tomto městě rozšíříme své portfolio o nové projekty. Důraz jsme kladli především na kvalitu architektonického provedení a použitých materiálů. Budoucí rezidenti získají klidné bydlení s dostatkem zeleně v klidných částech Brna s výbornou dostupností služeb i dopravy,“ říká zakladatel společnosti Domoplan Tomáš Vavřík.

Garsonka v Brně má cenu zlata

Obyvatelé Brna po nových bytech volají už dlouho. Pandemie zamávala s cenami tak, že poprvé přesáhly sedmdesát tisíc za metr i v případě bydlení daleko od centra. Podle společnosti Trikaya je běžná cena 108 400 Kč za metr čtvereční, což je zhruba o osm tisíc méně než pražský průměr. Za posledních pět let se hodnota obytné plochy v Česku zdvojnásobila, což je podle Evropské centrální banky nejrychlejší zdražení v Evropě. Ředitel společnosti Alexej Veselý připomíná, že hranice sto tisíc překročily nejdříve novostavby, ale nyní už se stávají nedostatkovým zbožím jakékoli menší byty.

V posledních letech je největší zájem o bydlení o ploše zhruba padesát metrů, tedy 2 + kk, a o garsonky. Podle zakladatele portálu Ulov Domov Martina Březiny poptávka po bydlení ve větších městech dlouhodobě převyšuje nabídku, a tak se realitní bublina nafukuje. Staví se přitom méně než v době finanční krize.

Ceny nemovitostí rostly i navzdory koronaviru. Nájem v Praze je ale nejnižší za tři roky
Přečtěte si také:

Ceny nemovitostí rostly i navzdory koronaviru. Nájem v Praze je ale nejnižší za tři roky

Ekonomové přitom očekávají další růst cen v souvislosti se zvětšujícím se potenciálem Brna, levnými hypotékami a hlavně pomalou výstavbou nových bytových komplexů. Oproti Praze má ale Brno výhodu v lépe zvládnuté hromadné dopravě, obsluhující i okolní obce, takže poptávka po bydlení se může rozšířit i mimo město samotné bez toho, aby obyvatelé okrajových částí museli řešit komplikované dojíždění či parkování v centru.

Brno chystá nový územní plán na příští rok, takže v roce 2023 by se růst cen mohl zpomalit či zastavit s přibývajícími novostavbami. Výstavbu nových domů v Česku dlouhodobě komplikuje především byrokracie, vyřízení všech povolení trvá i deset let, říká mluvčí Finepu David Jirušek.

Vše ale není tak černé, kromě společnosti Domoplan zde nabízí bydlení v luxusních novostavbách třeba i ateliér RAW v ulici Šumavská a samotné město Brno vypsalo výběrové řízení na projektanta tří set plánovaných nových bytů v Přízřenicích. Další projekty chystají developerské firmy jako Impera či Endeka.

Starý pivovar v novém kabátě

V Brně-Králově poli vyroste díky společnosti Domoplan rezidence Starý pivovar. Design projektu citlivě navazuje na architektonické pojetí budovy klášterního pivovaru. Budova se skládá ze čtyřiceti sedmi bytů různých dispozic, v krytých garážích vznikne padesát osm míst na parkování. V těsném sousedství se pak nachází příjemný park s dětským hřištěm. V blízkosti stojí několik zastávek hromadné dopravy a nádraží.

Největším z chystaných projektů je rezidence Stará, kterou developeři plánují postavit v rychle se rozvíjející čtvrti brněnských Zábrdovic. Osmipatrový dům nabídne osmdesát sedm bytů – od startovacích 1+kk až po rodinné apartmány s vlastní terasou ve vyšších podlažích bytu. Kromě bytových jednotek vzniknou v přízemí celého objektu i dva komerční prostory. K domu bude patřit i devadesát parkovacích míst a velkorysé společné prostory včetně kolárny a kočárkárny. Zajímavostí je ekologický rozměr, zelenou střechu totiž na fasádě doplní velkoobjemové květníky určené k osázení květinami, nebo třeba vlastní zeleninou.

 Ze Zábrdovic do Líšně

V Zábrdovicích postaví Domoplan i další projekty. Jen pár minut od centra města vznikne dvojice bytových domů Příční 12 a Příční 14. Dohromady obsahují více než padesát bytových jednotek včetně rozsáhlých 4+kk s lodžiemi, součástí je i šedesát míst na parkování. Samozřejmostí jsou pak zelené střechy i společné prostory pro rezidenty. „Brněnská čtvrť Zábrdovice prochází velmi dynamickým rozvojem. Naše projekty se snaží respektovat své okolí, ale zároveň přinášet do celého prostoru nové a neotřelé koncepty a nabídnout tak unikátní bydlení jen pár kroků od centra města,” přibližuje Tomáš Vavřík.

ebf - tip - debata

Vykoupit, rekonstruovat, prodat. Na pořízení starších nemovitostí jsme dali už 200 milionů, říká šéf Bezrealitky Meyer
Přečtěte si také:

Vykoupit, rekonstruovat, prodat. Na pořízení starších nemovitostí jsme dali už 200 milionů, říká šéf Bezrealitky Meyer

Domoplan ale hodlá v Brně stavět i na dalších místech. Menší projekt připravuje i v městské části Líšeň. V obklopení zeleně vyroste komorní rezidence Nová Líšeň. Ta nabídne čtrnáct bytů, z nichž každý disponuje vlastní terasou nebo předzahrádkou. „Doteď jsme většinu našich projektů v Brně a okolí situovali do oblasti Zábrdovic, v budoucnu se ale hodláme zaměřit i na další lokality. Líšeň je bezpochyby jednou z nich,“ uzavírá Tomáš Vavřík.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).