Menu Zavřít

Dost bylo uprchlíků: Vídeň požaduje evropský limit a centra mimo Unii

6. 1. 2017
Autor: ČTK

Rakouský ministr obrany Hans Peter Doskozil požaduje horní hranici pro přijímání migrantů na úrovni celé Evropské unie. Limit již Rakousko stanovilo pro sebe a stejnou cestou chce omezit migraci do Německa i vládní Křesťanskosociální unie (CSU). V únoru plánuje Doskozil na setkání se středoevropskými politiky představit koncept azylových středisek mimo EU.

„Jde o to ukončit mylnou evropskou azylovou politiku. Všichni musíme přiznat a čestně říci, že absorpční kapacita EU je omezena,“ napsal ve svém konceptu sociální demokrat Doskozil. „Musíme zabránit nelegálním vstupům,“ doplnil podle agentury APA.

Plán počítá s vytvořením migračních center mimo EU, třeba v zemích jako Niger, Jordánsko či Uzbekistán. Zde by běženci podávali své žádosti o azyl. Do vybraných třetích zemí by Doskozil přepravoval i migranty zachráněné ve Středozemním moři.

V centrech chce ministr důkladně a v souladu s lidskými právy i standardy EU přezkoumávat každou žádost a poté vpustit legálně do EU omezený počet lidí. „Při začleňování těch, kteří mají nárok na azyl, je nezbytné zohledňovat hranici kapacit každé země,“ zdůraznil.


Z uprchlické krize čtěte více:

Z Německa letos dobrovolně odešlo nejvíce migrantů za 16 let

Pod minimální mzdou: Němci zvažují výjimku pro nekvalifikované uprchlíky

Německé výdaje na uprchlíky zvyšují ekonomický růst

Uprchlíci v Řecku


Doskozil se svými plány již seznámil ministra zahraničí Sebastiana Kurze a ministra vnitra Wolfganga Sobotku. V únoru chce spolu se Sobotkou představit koncept azylových středisek mimo EU na setkání středoevropských ministrů obrany a vnitra. Později by se měl stát záměr součástí migrační politiky celé EU.

Kurz by do azylových středisek mimo EU „po vzoru Austrálie“ přepravoval i uprchlíky, kteří nezískali právo pobytu v EU, ale nelze je repatriovat do jejich vlasti.

CIF24

Horní hranice počtu migrantů, které je ochotno Rakousko letos přijmout, činí 35.000 žadatelů o azyl. Zavedení horní hranice kritizovali někteří právníci, ochránci lidských práv a rakouští opoziční politici.

Limit pro uprchlíky chce v Německu předseda CSU Horst Seehofer. Zatím jej ale odmítá kancléřka Angela Merkelová z Křesťanskodemokratické unie (CDU).


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).