Menu Zavřít

DOSTÁL ZASE ZLOBIL

14. 8. 2001
Autor: Euro.cz

C í r k v e

Vztah mezi českou vládou a církvemi je opět v ohrožení. Kabinet Miloše Zemana totiž znovu prosadil své a do komise, která má řešit otázky budoucí pozice církve a restitucí jejího majetku, jmenoval mimo jiné také komunistického poslance Dalibora Matulku. Církve na protest odmítly v komisi pracovat.

CIF24

Ministr kultury Pavel Dostál však už jejich výhrůžkám nehodlá ustupovat - komise bude pracovat i bez církví. Po jednání vlády zdůraznil, že klíč k výběru kandidátů byl stanoven po dohodě s církvemi a s Federací židovských obcí. Do světské části komise podle něj parlamentní strany vyslaly své experty, ale rozhodně prý nejde o jejich zástupce. S tím však církevní hodnostáři nemohou souhlasit. „Takový stav je pro nás nepřijatelný. Komunistická strana je zločineckou organizací, která církve pronásledovala a vždy jim jen škodila, prohlásil mluvčí Biskupské konference Daniel Herman. Již dříve přirovnal účast komunisty v komisi k tomu, že by o odškodnění obětí nacismu spolurozhodoval příslušník SS. Církve se ale ještě nevzdávají a doufají, že se jim v dalších jednáních nakonec podaří vládu přesvědčit, aby své rozhodnutí revidovala. „Uděláme vše pro to, aby komise nakonec nejednala o nás bez nás, řekla například generální sekretářka Ekumenické rady církví Naděje Mandysová.

Předsedou církevní komise, která bude mít poradní charakter, a nebude mít tudíž žádné pravomoci, vláda jmenovala ministra kultury Pavla Dostála. Za stát v ní dále usednou například straničtí experti Petra Buzková (ČSSD), Jan Zahradil (ODS), Jaromír Talíř (KDU-ČSL) a Ivan Pilip (US) či nezávislé osobnosti jako filozofové Ladislav Hejdánek, Jan Sokol nebo advokát Aleš Pejchal.

  • Našli jste v článku chybu?