Menu Zavřít

Dostihy a sázky Michala Horáčka

22. 8. 2016
Autor: Profimedia.cz

Známý textař sází na venkovské voliče, kteří mohou rozhodnout příští prezidentské volby.

Michal Horáček jako obvykle celý v černém nervózně přešlapuje v prázdné uličce. Vedlejší sál je plný lidí, kteří poslouchají příběhy úspěšných byznysmenů či osobností, kterým se v životě povedlo něco neobvyklého.

Horáček má za pár chvil vystoupit na pražské konferenci Restart myšlení, na jedné z mála letních akcí v hlavním městě, kde se veřejně ukáže. Navzdory své dlouholeté zkušenosti s vystupováním před obecenstvem je vidět, že si vůbec není jistý. Projev si připravuje na poslední chvíli bez jakékoli prezentace.Chystá se mluvit spatra.

„Jsem vaše naděje a lepší budoucnost,“ říká na úvod, když nastupuje na pódium. Chce, aby to vypadalo jako vtip – jakože si dělá legraci sám ze sebe. A publikum to opravdu tak pochopí, směje se a bouřlivě tleská. Jenže vtip to není. Ten hlavní důvod, proč tu Horáček vlastně vystupuje, je právě jeho možná prezidentská kandidatura.

Přestože je skoro jistá, známý textař ji stále odmítá oficiálně připustit. Svoji kampaň už ale zahájil. Mimo jiné i tímto svým pražským vystoupením. „Mozek má dvě poloviny – analytickou část a tu emotivní. Vždy mi byla bližší ta druhá,“ vysvětluje ostatním, proč v životě uspěl.

Přečtěte si rozhovor s Michalem Horáčkem:

Michal Horáček: jen já a lidi

 Michal Horáček

Na emoce chce sázet i v příštích měsících. Už nyní mnohem častěji než v Praze agituje Horáček na českém a moravském venkově. A vše nasvědčuje tomu, že právě výjezdy do regionů a zaměření na venkovské voliče se budou prolínat celou jeho kampaní. V červenci navštívil jižní Moravu, především Slovácko a Pálavu.

Zastavil se mimo jiné v Suché Lozi na Zlínsku, kde je místostarostou šéf hnutí Starostové a nezávislí Petr Gazdík. Právě tento klíčový politik s velkým vlivem v regionech je zatím Horáčkův nejvýznamnější politický spojenec. Diskutují spolu o Horáčkově prezidentské kandidatuře. Je pravděpodobné, že Starostové nakonec Horáčka oficiálně podpoří.

Tím se mu otevře cesta do stovek českých obcí, které Starostové vedou.„Lidé v těch obcích už mají dost toho, jak jim ti z měst říkají, že jsou úplně hloupí, protože volili Zemana. To elitářství, které přichází z Prahy, tito lidé vůbec nevnímají dobře. Na tom, že volili Zemana, přece není nic špatného. Vyjádřili svou svobodnou vůli a to je přece úžasné,“ říká Horáček. Jeho taktika je tedy jasná: dodat lidem žijícím na venkově sebevědomí a jednat s nimi jako rovný s rovným bez elitářství či jakéhokoli náznaku povýšení a poučování. A potom získat jejich hlasy.

V Brně se Horáček setkal také se Svatoplukem Bartíkem, jihomoravským lobbistou, který se podílel na kampani hnutí Žít Brno a radil i premiérovi Sobotkovi. Bartík si získal za svou kariéru mnoho kontaktů na politiky po celé jižní Moravě a v různých stranách. Tyto kontakty mohou pomoci i Horáčkovi.

ebf - tip - debata

Pragmaticky si uvědomuje, že to budou opět nejspíš právě venkovští voliči, kteří rozhodnou, kdo se od roku 2018 stane hlavním nájemcem Pražského hradu.Zatím má v regionech velkou podporu současný prezident Miloš Zeman. Horáčkovi je jasné, že pokud bude chtít uspět, musí už teď zaútočit na hlavní Zemanovy voličské bašty v menších a středně velkých obcích daleko od Prahy. Postupně se tak chystá objet celou zemi.

Jeho další zastávka? Jižní Čechy. I tady žije hodně lidí, kteří před více než třemi lety volili Miloše Zemana. Dokážou ale ocenit, když se k nim domů přijede představit známý textař a porotce ze SuperStar, který jen tak mimochodem přemýšlí o tom, že se stane hlavou státu.

Michal Horáček (64)
-Od střední školy se pohyboval v prostředí nelegálních sportovních sázek. Na dostihovém závodišti v pražské Chuchli byl prakticky nejmladším bookmakerem a pravidelně každou neděli v letech 1969 až 1989 inkasoval sázky. Kromě sázení na koně se také věnoval hazardním karetním hrám.

-Na Karlově univerzitě studoval žurnalistiku, dostal se do vězení za pokus o zfalšováni povoleni k udělení výjezdní doložky - chtěl se podívat na dva měsíce do Spojených států. Za trest pak myl nádobí a vyráběl drátěné ozdoby i jako domácí dělník ve výrobním podniku Svazu 1 invalidů Meta.

-Do Spojených států, Austrálie a Velké Británie posílal své novinové články, za něž obdržel cenu Excellence in Journalism. Ke konci komunismu pracoval jako novinář v Mladém světě a „přivezl'1 do Česka hudební skupinu Depeche Mode.

-V listopadu 1989 aktivně vystupoval na politické scéně. S hudebníkem Michaelem Kocábem tehdy založil občanskou iniciativu Most, jejímž cílem měl být dialog mezi opozicí a státní mocí. Spolupracovali například s tehdejším blízkým poradcem premiéra Adamce, agentem StB Oskarem Krejčím.

-Po revoluci vydal ve svém nakladatelství Ex Libris veleúspěšnou knihu Jak pukaly ledy; prodalo se jí 170 tisíc výtisků. Od roku 1982 rovněž píše hudební texty, nejdříve pro Petra Spáleného a Michala Tučného, později pro Hanu Zagorovou, Karla Gotta, Václava Neckáře, Helenu Vondráčkovou a Michaela Kocába. Nejvíce se však proslavil spoluprací s Petrem Hapkou. Později ještě otextoval skladby pro Lucii Bílou a Richarda Mullera.

-Ihned po revoluci v březnu 1990 založil první českou soukromou sázkovou kancelář Fortuna. V květnu 1990 poslanci schválili zákon, podle něhož soukromí bookmakeři již nemuseli odvádět zisk státu.

-Po prodeji podílu ve Fortuně v roce 2004 za stovky milionů se věnoval vysokoškolskému studiu. Studoval antropologii. Disertační práci na téma Habitus hazardního hráče. Etnografická rekonstrukce radikální alternativy v období reálného socialismu obhájil a titul Ph.D. získal v září 2011.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).