Menu Zavřít

DOSTUPNÝ ROAMING

1. 8. 2001
Autor: Euro.cz

GSM 1800

Výběrové řízení na třetího operátora mobilních telefonů má být vyhlášeno 29. června. Ve hře bude licence GSM na frekvenci 1800 MHz. Podle odhadu ministerstva dopravy a spojů by měl být vítěz znám letos v září.

WT100

Informace týdeníku EURO potvrzují, že však dosud nebyla vyřešena jedna ze základních otázek souvisejících s budováním nové sítě. Třetí operátor bude pro začátek potřebovat přístup na již existující sítě GSM 900 (takzvaný vnitrostátní roaming), kter é provozují společnosti EuroTel a RadioMobil. Podobnou dohodu uzavřel stát s provozovateli GSM v Maďarsku, kde je vítěz soutěže o stejnou licenci již znám (EURO 25/99). V Česku však zatím podobná dohoda uzavřena ještě nebyla.

I kdyby nakonec ke shodě nedošlo, nový operátor bude mít možnost využívat sítě RadioMobilu i EuroTelu. Z rozhovorů s telekomunikačními odborníky vyplývá, že totiž stačí, aby uzavřel roamingovou dohodu s jakýmkoli zahraničním operátor em, který má stejnou smlouvu uzavřenou s českými operátory. Roamingové hovory třetího českého operátora by pak k sítím jeho konkurentů putovaly pod označením zahraničního partnera, jemuž by také český operátor za službu platil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).