Menu Zavřít

Dotace na elektromobil jsou zatím určeny jen veřejnému sektoru. Domácnosti přijdou na řadu později

4. 9. 2023
Doba čtení: 5 minut
Autor: Depositphotos.com

Evropská unie ve snaze dosáhnout cíle klimatické neutrality do roku 2050 přijala v roce 2022 opatření ke snížení emisí CO2 z automobilů. V praxi to znamená, že od roku 2035 by měla být vyráběna už jen vozidla s nulovými emisemi. Česká republika v návaznosti na tato opatření zahájila výzvu, na základě které lze získat dotaci na elektromobil. Podpora se však zatím týká pouze veřejného sektoru.

Co je dotace na elektromobil

Dotace na elektromobil znamená jinými slovy peněžitý příspěvek zprostředkovávaný Státním fondem životního prostředí ČR (dále jen Fond) na nákup vozidla s alternativním pohonem. Finanční prostředky na tuto dotaci jsou čerpány z Národního plánu obnovy, přičemž alokováno bude celkem 600 milionů korun.

V současné době již Fond eviduje žádosti v hodnotě přes 454 milionů korun. Žádat o příspěvek je přitom možné buď do vyčerpání stanoveného limitu, nebo do 15. prosince 2023. Očekává se, že díky této výzvě dojde k navýšení počtu elektromobilů v českém vozovém parku o více než pět procent oproti prvnímu čtvrtletí roku 2023. Na začátku tohoto roku bylo v České republice evidováno necelých 26 tisíc elektromobilů.

Pro koho je příspěvek určen

Na rozdíl od některých jiných evropských zemí není státní podpora na pořízení vozidla s alternativním pohonem v České republice v současné době určena pro fyzické osoby. Stejně tak Ministerstvo životního prostředí zatím neposkytuje ani dotace na elektromobil pro firmy nebo dotace na elektromobily pro podnikatele. Aktuálně tak mohou o příspěvek žádat pouze následující subjekty:

  • obce,
  • kraje,
  • dobrovolné svazky obcí,
  • státní či národní podniky,
  • správa železnic, státní organizace,
  • státní příspěvkové organizace,
  • veřejné výzkumné instituce a výzkumné organizace,
  • veřejnoprávní instituce,
  • městské části hlavního města Prahy,
  • příspěvkové organizace územních samosprávných celků,
  • vysoké školy, školy a školská zařízení a školské právnické osoby,
  • nestátní neziskové organizace (obecně prospěšné společnosti, nadace, nadační fondy, zapsané ústavy, spolky),
  • registrované církve a náboženské společnosti, jejich svazy a evidované právnické osoby,
  • obchodní společnosti vlastněné (spoluvlastněné) veřejným subjektem.

Jakmile se vyčerpají prostředky určené na dotace v rámci aktuální výzvy, bude zahájen nový projekt na podporu čisté mobility, kde budou finance čerpány z Modernizačního fondu. Ten by již neměl být určen pouze pro veřejný sektor, ale o podporu budou pravděpodobně moci žádat také firmy a fyzické osoby. Kromě toho by měl být v rámci této výzvy podpořen také carsharing a alternativní pohony v těžké nákladní dopravě v podnikatelském sektoru.  

Na jaká vozidla se dotace vztahuje

Dotace na nákup elektromobilu se týká jak vozidel na elektrický pohon, tak osobních automobilů na pohon vodíkový. V případě aut na vodíkový pohon je možné získat příspěvek ve výši až 500 tisíc korun, zatímco u vozidel s elektrickým pohonem činí maximální výše podpory 300 tisíc. Na minibusy, nákladní vozidla a pracovní stroje byla již podpora vyčerpána, dotaci je však stále možné získat pro zbývající typy vozidel.

Podporované typy vozidel a maximální výše dotace
Typ vozidla Maximální dotace na elektromobil Maximální dotace na auto s vodíkovým pohonem
M1 (osobní) 300 000 Kč 500 000 Kč
L7E (malá užitková) 200 000 Kč Není podporováno
L6E 100 000 Kč Není podporováno
L1E, L2E (motorky do 45 km/h) 30 000 Kč Není podporováno
L3E, L4E, L5E (motorky nad 45 km/h) 50 000 Kč Není podporováno

Zdroj: narodniprogramzp.cz

Kromě dotace na vozidlo s elektrickým nebo vodíkovým pohonem lze však čerpat také příspěvek na pořízení neveřejné dobíjecí stanice. Maximální výše podpory v tomto případě činí 30 tisíc korun. Žádost je přitom možné podat současně na elektromobil i zmíněnou dobíjecí stanici a maximální hranice poskytnuté dotace představuje 50 procent z pořizovací ceny daného vozu nebo zařízení.

Podmínky dotace na elektromobil

Dotace bude vyplácena formou fixního příspěvku, jehož výše se odvíjí od typu zakoupeného vozu. Aby veřejný subjekt mohl dotaci získat, je nezbytné pořídit a provozovat pouze taková vozidla, která neobsahují olovo, rtuť, šestimocný chrom a kadmium. Zároveň je nezbytné, aby příjemce podpory zajistil udržitelnost daného projektu po dobu minimálně tří let od jeho ukončení.

Příjemci podpory jsou navíc povinni řídit se závaznými pokyny v oblasti povinné publicity. To znamená, že v případě, kdy dotyčný veřejný subjekt dotaci získá, má povinnost informovat veřejnost o tom, že daný projekt byl spolufinancován Státním fondem životního prostředí ČR a prostředky byly získány z Evropské unie.

Jak získat dotaci na elektromobil

O dotace na elektromobily je možné žádat až téměř do konce roku 2023, přičemž k ukončení realizace podpořených projektů dojde 30. června 2025. Pro podání žádosti je nejprve potřeba vybrat k tomu určenou výzvu na webových stránkách Národního programu Životní prostřední. V případě jednokolových výzev se podává pouze žádost, u dvoukolových projektů je nezbytné podat projektový námět.

EBF24

Žádost o dotaci na elektromobil

Žádost o dotace na elektromobil přijímá Ministerstvo životního prostředí do 15. prosince roku 2023. Zahájení příjmu žádostí bylo přitom spuštěno již 6. června 2022 a v současnosti byly rozdány zhruba dvě třetiny z částky určené pro tuto výzvu. Pro úspěšné vyřízení dotace na pořízení elektromobilu je potřeba vyplnit k tomu určený speciální formulář, který se podává výhradně elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR. Jako první je nutné vyplnit hlavičku dokumentu a následně jednotlivé záložky, které se skládají z těchto částí:

  • aktivity projektu,
  • žadatel,
  • projekt a rozpočet projektu,
  • zdroje financování,
  • přílohy.

V průběhu vyplňování žádosti je možné vracet se k jednotlivým částem dokumentu a formulář kdykoliv průběžně ukládat. Před odesláním žádosti lze pomocí tlačítka ,Zkontrolovat pro podání provést kontrolu, zda je dokument správně vyplněn a nechybí v něm žádné důležité údaje. Na případné chyby je poté žadatel upozorněn přímo v dané aplikaci, takže je možné je ihned opravit. 

Kdo může čerpat dotaci na elektromobil?
Dotace na elektromobil je v současné době určena výhradně subjektům veřejného sektoru, jako jsou například obce, kraje, státní příspěvkové organizace, národní a státní podniky, veřejné výzkumné instituce a další. Firmy a fyzické osoby budou pravděpodobně moci čerpat příspěvek v rámci projektu Čistá mobilita z Modernizačního fondu, který by měl být zahájen, jakmile bude ukončena aktuální výzva.
Kterých vozidel se dotace na elektromobil týká?
Příspěvek na elektromobil se týká nejen vozidel poháněných elektřinou, ale také osobních automobilů s vodíkový pohonem. Od typu pořizovaného a provozovaného vozidla se pak odvíjí maximální výše dotace, kterou lze získat. V případě osobních automobilů s elektrickým pohonem činí nejvyšší možná podpora 300 tisíc korun. U osobních vozů s vodíkovým pohonem je to pak až 500 tisíc korun. Dotaci lze však čerpat také na motocykly nebo na neveřejnou dobíjecí stanici.
Jak podat žádost o dotaci na elektromobil?
Žádost o dotaci na elektromobil se podává elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR. Podání se provádí pomocí speciálního online formuláře, kde je potřeba vyplnit všechny jednotlivé záložky včetně hlavičky dokumentu. Pro ověření správnosti vyplněných údajů lze použít tlačítko Zkontrolovat pro podání.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).