Menu Zavřít

Dotace na tepelné čerpadlo nabízí až 140 tisíc korun. Žádat o něj mohou fyzické i právnické osoby

23. 8. 2023
Doba čtení: 5 minut
Autor: Depositphotos.com

Stará čerpadla na tuhá paliva, která spadají do první nebo druhé emisní třídy, musí domácnosti do září roku 2024 vyměnit. Nová ekologická čerpadla jsou však poměrně drahá a pro rodiny s nízkými příjmy téměř nedostupná. Stát tak nabízí občanům ČR jednorázový příspěvek v podobě dotace na tepelné čerpadlo. Pro získání podpory je potřeba pouze podat žádost a splnit stanovené podmínky.

Co je dotace na tepelné čerpadlo

Dotací na tepelné čerpadlo se rozumí stání příspěvek pro domácnosti, který slouží pro částečné pokrytí nákladů na výměnu tepelného zdroje. Účelem této dotace je snížení produkce škodlivých látek vypouštěných starými neekologickými kotli do ovzduší. Podpora je zprostředkovávána Ministerstvem životního prostředí v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám. Pro nízkopříjmové domácnosti je přitom určen konkrétní program s názvem Kotlíkové dotace.

Domácnostem, které nevymění do 1. září 2024 starý kotel za nový a budou jej stále používat, hrozí pokuta až ve výši 50 tisíc korun. Tato lhůta byla již navíc o celé dva roky prodloužena, jelikož původní termín byl stanoven na září roku 2022. Pořízení tepelného čerpadla je přitom vhodné nejen z hlediska ochrany životního prostředí, ale také kvůli úspoře peněz.

Výhody tepelných čerpadel

Pokud je tepelné čerpadlo správně nainstalováno, jedná se o jeden z nejúspornějších zdrojů tepla. Ve srovnání s jinými tepelnými zdroji dokáže toto zařízení domácnostem poskytnout až 70procentní úsporu energií. Pro jeho provoz není potřeba dodávat palivo, jako je uhlí nebo dřevo, takže vám mimo jiné odpadnou také starosti s jeho uskladněním.

Tepelné čerpadlo je možné použít jak k vytápění domu, tak k ohřevu vody. Není tedy třeba disponovat dvěma různými zařízeními. Navíc oproti starým kotlům neprodukuje zplodiny, a tím pádem je jeho provoz šetrnější k životnímu prostředí, což je hlavním benefitem, na základě kterého jsou poskytovány zmíněné dotace.

Podmínky dotace na tepelné čerpadlo

Pokud domácnosti chtějí získat na nové tepelné čerpadlo dotace, pak musí v první řadě splňovat podmínky, které byly v rámci dotačního programu stanoveny. O podporu tak mohou žádat majitelé rodinných domů, vlastníci bytových domů nebo příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky. Dále nové podmínky dotace na tepelné čerpadlo stanovují, na co lze získaný příspěvek použít:

  • na výměnu elektrického vytápění za tepelné čerpadlo,
  • na soustavy lokálních topidel na pevná paliva, které slouží společně jako hlavní zdroj tepla pro vytápění,
  • na příslušenství a zapojení do otopné soustavy.

O dotaci mohou žádat jak fyzické, tak právnické osoby, což znamená, že příspěvek je v současné době k dispozici také pro firmy. Stát přitom poskytuje podporu na všechny typy ekologických tepelných čerpadel, mezi něž patří:

  • tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody,
  • tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody,
  • tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FVE systému,
  • tepelné čerpadlo vzduch-vzduch (neplatí pro nízkopříjmové domácnosti).

Seznam tepelných čerpadel

Kromě zmíněných podmínek je na webových stránkách Státního fondu životního prostředí České republiky zveřejněn také seznam tepelných čerpadel, za které je možné původní zdroj tepla vyměnit. V tomto přehledu je uvedeno, o jaký typ čerpadla se jedná a kdo je jeho výrobcem. Kromě toho je zde i popis specifických parametrů, kterými jsou třídy energetické účinnosti, jmenovitý tepelný výkon nebo typ pohonu.

Dále u jednotlivých produktů naleznete také údaje o dodavateli včetně odkazu na internetový obchod, kde je možné čerpadlo zakoupit. Na webu dodavatele pak zjistíte cenu samotného zařízení i jeho montáže. Na záznamu konkrétního výrobku v uvedeném seznamu jsou rovněž k dispozici mimo jiné přílohy, které zahrnují:

  • technický list,
  • energetický štítek,
  • návod k obsluze,
  • prohlášení o shodě/vlastnostech.

Jak získat dotaci na tepelné čerpadlo

Příjem žádostí o dotace na tepelná čerpadla byl ukončen 30. června 2023, ale stejně jako u jiných typů příspěvků v rámci programu Nová zelená úsporám bude opětovně spuštěn zase v září téhož roku. Žádost se podává elektronicky pomocí Agendového informačního systému SFŽP ČR (AIS). K formuláři se dostanete proklikem z webu Nová zelená úsporám přes tlačítko Podat žádost. Do systému AIS je pak možné přihlásit se dvěma způsoby, a to buď prostřednictvím Identity občana, nebo přes vaše Bank ID.

Kolik lze z dotace na tepelná čerpadla získat peněz

Zajímá-li vás, jak vysoká může být dotace na tepelné čerpadlo, pak hodnota příspěvku závisí především na typu instalovaného zařízení a celkových nákladech na jeho pořízení a montáž. Výše podpory se přitom pohybuje v rozmezí od 35 do 140 tisíc korun.

EBF24

Dotaci ale nelze čerpat za předpokladu, že jste tepelný zdroj naposledy měnili po 1. lednu roku 2009. V případě opakované výměny, která proběhla před tímto datem, to však možné je. Maximální sazby příspěvku podle použitého zařízení pro domácnosti, které splňují všechny podmínky dotačního programu, jsou pak následující:

  • kotel na biomasu včetně akumulační nádrže: 80 tisíc korun,
  • kotel na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a celosezónním zásobníkem pelet: 100 tisíc korun,
  • lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva: 30 tisíc korun,
  • lokální zdroj na biomasu se samočinnou dodávkou paliva a teplovodním výměníkem: 45 tisíc korun,
  • tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění a přípravou teplé vody: 100 tisíc korun,
  • tepelné čerpadlo s teplovodním systémem vytápění bez přípravy teplé vody: 80 tisíc korun,
  • tepelné čerpadlo pro teplovodní systém vytápění s přípravou teplé vody připojené k FV systému: 140 tisíc korun,
  • tepelné čerpadlo vzduch-vzduch: 60 tisíc korun,
  • napojení na soustavu zásobování teplem: 40 tisíc korun.

Cena moderních tepelných čerpadel, která splňují požadavky na emisní třídu, je poměrně vysoká. Rámcově se tyto sazby pohybují kolem 100 až 300 tisíc korun. Jejich výše se odvíjí od lokality, kde je umístěna nemovitost, do níž bude čerpadlo instalováno. Dále ji ovlivňují také tepelné ztráty dané nemovitosti, zastavěná plocha a technické možnosti objektu.

Kdo může čerpat dotaci na tepelné čerpadlo?
Dotace na tepelné čerpadlo je určena majitelům rodinných domů, vlastníkům bytových domů a příspěvkovým organizacím zřízeným územními samosprávnými celky. Žádat o ni mohou fyzické i právnické osoby. Podporu nelze čerpat v případě, že majitel domu měnil starý zdroj tepla za nový po 1. lednu 2009.
Na která čerpadla se dotace vztahuje?
Dotace se vztahuje na všechny typy tepelných čerpadel, která spadají do třetí, čtvrté nebo páté emisní třídy. Seznam dostupných zařízení je zveřejněn na webových stránkách Státního fondu životního prostředí České republiky. V tomto přehledu jsou uvedeni jak výrobci, tak dodavatelé daného zařízení včetně odkazu na webové stránky, kde je možné čerpadlo zakoupit.
Kolik činí dotace na tepelné čerpadlo?
Výše příspěvku na tepelné čerpadlo se pohybuje v rozmezí od 35 do 140 tisíc korun. Poskytnutá podpora přitom vždy závisí na celkových nákladech vynaložených na nákup zařízení a jeho montáž. Cena tepelného čerpadla se přitom odvíjí od zvoleného typu zařízení a jeho technických parametrů. 
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).