Menu Zavřít

Dotace na výměnu oken je určena také pro trvale obydlené rekreační objekty. Žádat o ni lze i zpětně

15. 9. 2023
Doba čtení: 5 minut
Autor: Depositphotos.com

Potřebujete vyměnit stará okna v domě za nová, ale je to pro váš rozpočet příliš bolestný výdaj? Pak vás zřejmě potěší, že i na tento úkon lze dnes čerpat státní dotaci. Největší šanci na její získání však budete mít, pokud její čerpání spojíte s dotací na zateplení. Jaké podmínky je v takovém případě potřeba splnit a kolik lze od státu získat peněz? To vše se dozvíte o pár řádků níže.

Co je dotace na výměnu oken

Dotace na výměnu oken představuje druh státního příspěvku, který poskytuje Ministerstvo životního prostředí v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám (NZÚ) a NZÚ light. Elektronický příjem žádostí o tuto dotaci byl spuštěn již 9. ledna 2023 a podávat je žadatelé mohou až do 31. srpna 2024 nebo do vyčerpání celkového limitu finančních prostředků, které budou poskytnuty v rámci této výzvy. Zpětně je přitom možné žádat také o příspěvek na výměnu oken, která byla realizována po 12. září 2022.

Podmínky dotace na výměnu oken

Státní příspěvek na výměnu oken můžete získat za předpokladu, že dotované opatření povede k úspoře energií, a to alespoň o 20 procent. Jelikož samotnou výměnou oken takového výsledku pravděpodobně nedosáhnete, je lepší k tomuto účelu využít spíše dotaci na zateplení, kde lze získat až 60 procent z vynaložených nákladů.

V rámci této dotace není přitom potřeba zateplovat celý plášť budovy. Tento příspěvek se totiž vztahuje také na zateplení jednotlivých částí domu, jako jsou například stropy, podlahy a podobně. Pokud zvolíte uvedený typ dotace, bude vyšší pravděpodobnost, že podmínku požadované výše úspory energií splníte.

Zároveň je nezbytné, aby výměna oken proběhla do 12 měsíců od podání žádosti. Tu je přitom možné podat ještě před realizací opatření, v jejím průběhu nebo až po skončení všech prací. Pakliže nemáte dostatečnou finanční rezervu, lze si o dotaci zažádat s předstihem a získat tak od státu zálohu.

Kdo může příspěvek čerpat

Nárok na čerpání dotace na výměnu oken mají jak fyzické osoby (nepodnikající i podnikající), tak i právnické osoby. Kromě výše uvedené podmínky úspory energie omezuje dotační program čerpání příspěvku navíc také na základě typu stavby, kde bude výměna oken prováděna. 

O dotaci tak mohou žádat vlastníci rodinných domů, bytových domů a trvale obydlených rekreačních objektů. Podporu je možné získat také pro novostavby, avšak od září 2023 se bude týkat pouze nejúspornějších budov. Příspěvek se naopak vůbec nevztahuje na průmyslové a komerční objekty nebo hospodářské budovy.

V případě dotace poskytnuté v rámci programu NZÚ light je příspěvek určen výhradně pro nízkopříjmové domácnosti. To znamená, že nárok na ni prostřednictvím této výzvy mají pouze žadatelé, kteří v době podání žádosti pobírají starobní důchod či invalidní důchod třetího stupně, nebo v období mezi 12. 9. 2022 a dnem podání žádosti pobírali příspěvek na bydlení.

Jak o dotaci zažádat

Žádost o dotaci na výměnu oken je poměrně zdlouhavý administrativní proces, tudíž je v prvé řadě potřeba obrnit se trpělivostí. Jak bylo již jednou zmíněno, žádost je možné podat před zahájením prací, v průběhu realizace nebo až po jejím skončení. Úsporná opatření lze přitom realizovat i v rámci několika let podle možností žadatele.

Ještě před podáním samotné žádosti je pro získání dotace nezbytné obstarat si odborný posudek. Oslovte tedy spolehlivou firmu nebo živnostníka, který vám potřebný dokument vypracuje. Jakmile posudek získáte, je ještě třeba navštívit stavební úřad a svůj záměr tam oznámit a projednat. Všechny technické parametry a výkaz provedených opatření se zaznamenávají v takzvaném krycím listě, který bude rovněž nutné zpracovat.

Formulář žádosti o dotaci se pak vyplňuje a odesílá výhradně elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR (AIS SFŽP ČR). Do tohoto systému se přihlásíte pomocí identity občana nebo přes své Bank ID. Elektronickou identitu je přitom možné si jednoduše založit na všech pobočkách sítě CzechPOINT. Kromě vyplněné žádosti budete muset pro získání dotace doložit také následující dokumenty:

  • fotodokumentaci (původní i nový stav),
  • dokument prokazující vlastnictví účtu,
  • dokument prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení,
  • odborný posudek navrhovaných opatření,
  • zprávu o provedených opatřeních.
Dotace na fotovoltaiku je určená pro rodinné i bytové domy. Výše příspěvku závisí na výkonu systému
Přečtěte si také:

Dotace na fotovoltaiku je určená pro rodinné i bytové domy. Výše příspěvku závisí na výkonu systému

Jakmile žádost podáte, následuje její kontrola ze strany Státního fondu životního prostředí (SFŽP). Vyhodnocení žádosti pak proběhne až po doložení veškerých dokumentů týkajících se realizace výměny oken. Pakliže bude vše v pořádku, SFŽP převede finanční prostředky z dotace na bankovní účet, který jste uvedli ve formuláři.

Kolik lze z dotace na výměnu oken získat peněz

Z dotačního programu Nová zelená úsporám light, který cílí na nízkopříjmové domácnosti, můžete získat až 12 tisíc korun na výměnu jednoho okna. Celkem je pak možné prostřednictvím této výzvy čerpat až 150 tisíc korun. Finanční prostředky se přitom dají čerpat předem pomocí zálohy, kterou vám poskytne stát v případě potřeby.

Pokud vás čeká rekonstrukce většího rozsahu, určitě se vyplatí podat žádost o dotaci na zateplení, v rámci které je možné čerpat prostředky také na výměnu oken a dveří. Prostřednictvím této dotační výzvy je pak možné získat až 650 tisíc korun, nejvýše však 50 procent všech realizovaných výdajů. Tento typ dotace lze navíc využít také na památkově chráněné budovy.

EBF24

Dotace na předokenní rolety

Kromě výměny oken je vhodné zvážit také případnou instalaci předokenních rolet. Ty slouží nejen jako stínící technika, ale mají rovněž izolační funkci, takže vám mohou pomoci ušetřit nějakou tu korunu na energiích. Stínidla zároveň fungují jako akustická izolace, což se může hodit, směřují-li například okna vašeho domu do rušné ulice.

Předokenní rolety nebo venkovní žaluzie jsou navíc i určitým prvkem zabezpečení a chrání obyvatele domu před pohledy cizích osob, které se pohybují venku. Mimo výměny oken je tak dotaci možné čerpat i na instalaci této stínící techniky, a to až do výše 50 tisíc korun. Příspěvek se přitom vztahuje na rolety a žaluzie s manuálním i automatickým ovládáním.

Kde podat žádost o dotaci na výměnu oken?
O dotaci na výměnu oken je možné zažádat výhradně elektronicky, a to prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR. Přihlášení do tohoto systému probíhá na webových stránkách SFŽP pomocí elektronické identity. Pokud e-identitu ještě nemáte, můžete si ji založit na kterémkoliv pracovišti sítě CzechPOINT.
Kdo může podat žádost na výměnu oken?
O příspěvek mohou žádat fyzické nepodnikající nebo fyzické podnikající osoby a stejně tak i osoby právnické. Podmínkou je, že žadatel musí být vlastníkem rodinného domu, bytového domu nebo rekreačního objektu, kde se bude výměna oken provádět. V daném objektu musí mít zároveň hlášené trvalé bydliště déle než od 12. září 2022.
Jaké podmínky musí žadatel o dotaci na výměnu oken splnit?
Kromě povinnosti mít hlášené trvalé bydliště v daném objektu je nezbytné, aby byla v rámci realizace opatření pro získání dotace splněna podmínka úspory energie, a to ve výši 20 procent. Výměna oken přitom musí proběhnout do 12 měsíců od podání žádosti o dotaci. V případě čerpání podpory v rámci NZÚ light musí žadatel doložit také dokument prokazující čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).