Menu Zavřít

Dotace na zateplení je možné uplatnit na fasádu, střechu i okna. Získat lze až 650 tisíc korun

31. 7. 2023
Doba čtení: 5 minut
Autor: Depositphotos.com

Chcete-li snížit svůj účet za energie, jednou z možností je investovat do zateplení obvodových zdí či střechy domu. Jelikož se však nejedná zrovna o levnou záležitost, mnoho majitelů domů využívá státní dotace na zateplení. Pro jejich čerpání však žadatelé musí splňovat určité podmínky. V tomto článku se dozvíte, kdo a jak může o příspěvek žádat i kolik peněz je možné  získat.

Co je dotace na zateplení budov

Dotace na zateplení představuje finanční příspěvek pro vlastníky rodinných či bytových domů, jenž je poskytován v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám po celé ČR. Kromě zateplení konkrétních částí budovy včetně zimních zahrad se podpora vztahuje také na výměnu oken, dveří a dalších stavebních otvorů.

Od roku 2023 nabízí tento program navíc podporu pro nízkopříjmové domácnosti, jež nese název Nová zelená úsporám Light, prostřednictvím které je možné získat peněžní prostředky až do výše 100 procent z vynaložených nákladů. Domácnosti s nízkými příjmy, tedy senioři, invalidní důchodci a osoby pobírající příspěvek na bydlení, ale i ostatní zájemci tak mohou v rámci tohoto programu žádat o:

  1. dotace na zateplení fasády,
  2. dotace na zateplení stropu,
  3. dotace na zateplení podlahy,
  4. dotace na zateplení střechy (ploché i šikmé),
  5. dotace na výměnu oken a balkonových dveří.

Jak žádat o dotace na zateplení

Pokud se rozhodnete o dotaci žádat, pak je v první řadě potřeba seznámit se s podmínkami daného programu. Následně je nutné oslovit projektanta, jenž vám vypracuje odborný posudek, který poté předložíte jako přílohu žádosti. Ve vypracovaném projektu by pak měl být uveden rozsah opatření a také vyčíslení předpokládaných úspor.

Jelikož je v některých případech, jako jsou například realizace různých přístaveb a nástaveb, potřeba získat určitá povolení, je nezbytné informovat se o provedení daných opatření na stavebním úřadě. Stejně tak je nutné oslovit příslušný orgán památkové péče, pokud se jedná o památkově chráněný objekt. Tato povolení může zajistit buď přímo specialista, který pro vás bude vypracovávat projekt, nebo si vše vyřídíte sami.

Žádost o dotaci na zateplení se podává elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR (AIS), kam se přihlásíte buď pomocí identity občana, nebo přes vaše bank ID. Pro úspěšné přijetí žádosti musíte kromě vyplněného formuláře a projektové dokumentace včetně energetického hodnocení od pověřeného specialisty poskytnout zprostředkovateli dotace v určitých případech také následující přílohy:

  • doklad o projednání stavebního záměru s příslušným orgánem památkové péče (u památkově chráněných budov),
  • výpočet environmentálně šetrného řešení projektu (v případě žádosti o bonus na environmentálně šetrné řešení projektu),
  • stanovisko podle § 45i odst. 1 zákona 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny (dokládá se pouze na vyžádání v souvislosti s ochranou evropsky významné lokality).

Žádost se může týkat jak dotace na zateplení rodinného domu, tak dotace na zateplení bytového domu. Pokud ji však podává senior, invalidní důchodce (ve třetím stupni invalidity) nebo osoba pobírající příspěvek na bydlení, je nezbytné k žádosti doložit kromě výše uvedených dokumentů také potvrzení o čerpání důchodu nebo příspěvku na bydlení.

Kdo může o dotaci žádat

Žádost o dotaci na zateplení je možné podávat od září 2023 do konce roku 2024 nebo do vyčerpání peněz, a to dle nově stanovených podmínek, jež jsou zveřejněny na webových stránkách dotačního programu Nová zelená úsporám. V každém případě mohou o příspěvek zažádat některé z níže uvedených osob:

  • vlastníci stávajících rodinných domů,
  • vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek (takzvané řadové domky),
  • příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky.

Kolik peněz je možné z dotace na zateplení získat

V rámci zateplení domu dotace může pokrýt až 50 procent z celkových vynaložených výdajů, které zahrnují jak náklady na materiál, tak práci řemeslníků. Příspěvek se pohybuje od 600 do 4 900 korun za metr čtvereční v závislosti na typu konstrukce a podporovaném opatření. 

Konečná hodnota dotace se přitom odvíjí od velikosti zateplované plochy a dosažených energetických parametrů budovy. Maximální celková výše podpory, kterou může žadatel pro zateplení jednoho rodinného domu získat, činí 950 tisíc korun

Kotlíkové dotace cílí na nízkopříjmové domácnosti. Důvodem je zpřísnění limitů produkce emisí
Přečtěte si také:

Kotlíkové dotace cílí na nízkopříjmové domácnosti. Důvodem je zpřísnění limitů produkce emisí

Výše celkového příspěvku se pak stanoví jako součet podpory na jednotlivé konstrukce obálky budovy, kde je provedeno opatření dle energetického hodnocení, a základní podpory, která zohledňuje například náklady na přípravu odborného posudku, statické a jiné průzkumy a odborný technický dozor. V případě, že není možné pro příslušnou konstrukci nebo její část doložit přímé realizační výdaje na zateplení, nelze žadateli nárok na dotaci uznat.

Podmínky získání dotace na zateplení domu

Kromě splnění podmínky, že žadatel musí být vlastníkem budovy, na které jsou prováděna daná opatření, je nezbytné také splnění požadavků vyhlášky č. 264/2020 Sb., o energetické náročnosti budov, a dosažení určitých hodnot technických parametrů. Mezi sledované parametry, které mají vliv na získání dotace na zateplení, patří:

WT100

  • průměrný součinitel prostupu tepla obálkou budovy,
  • součinitel prostupu tepla konstrukce na obálce budovy, na které je prováděno opatření,
  • součinitel prostupu tepla měněných výplní otvorů svislých konstrukcí na obálce budovy,
  • procentní snížení průměrného součinitele prostupu tepla obálkou budovy oproti stavu před realizací opatření,
  • snížení výpočtové hodnoty celkové primární energie z neobnovitelných zdrojů dodané do budovy v megawatt-hodinách za rok,
  • snížení výpočtové hodnoty celkové dodané energie do budovy v megawatt-hodinách za rok.

Jaké další dotace lze čerpat

Dotační program Nová zelená úsporám nabízí kromě dotace na zateplení budov také mnoho dalších peněžních příspěvků pro osoby, které jsou ohroženy energetickou chudobou. Cílem tohoto programu je nejen podpořit domácnosti, jež nemají prostředky na renovaci svých obydlí, ale také zlepšení stavu životního prostředí, a to především snížením produkce emisí znečišťujících látek a skleníkových plynů.

V rámci tohoto programu tak mohou majitelé nemovitostí žádat například i o kotlíkové dotace, dotace na sběr dešťové vody, dotace na tepelné čerpadlo, dotace na fotovoltaiku a mnoho dalších. Program Nová zelená úsporám je financován z prostředků Evropské unie, které jsou alokovány do jednotlivých dotačních projektů.

Kdo má nárok na dotaci na zateplení domu?
O dotaci na zateplení mohou žádat vlastníci stávajících rodinných domů, vlastníci řadově uspořádaných vymezených bytových jednotek nebo příspěvkové organizace zřízené územními samosprávnými celky. Získání příspěvku je pak podmíněno také splněním požadavků stanovených dotačním programem Nová zelená úsporám, které se týkají konkrétních technických parametrů daného opatření.
Kde žádat o dotaci na zateplení?
Formulář žádosti o dotaci na zateplení rodinného nebo bytového domu se podává elektronicky prostřednictvím Agendového informačního systému SFŽP ČR. Do tohoto systému se lze dostat z webových stránek dotačního programu Nová zelená úsporám přes tlačítko Podat žádost. 
Jak vysokou částku lze z dotace na zateplení čerpat?
V rámci dotačního programu Nová zelená úsporám může žadatel získat až 50 procent z celkových vynaložených nákladů na realizaci projektu. Cenové rozmezí poskytnutých prostředků se pak pohybuje od 30 tisíc korun do 950 tisíc korun.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).