Menu Zavřít

Dotace také na úly

9. 11. 2007
Autor: Euro.cz

Kraje přispívají na omlazení

Včelaři mohou i v příštích třech letech využívat podpor z programu, o jehož financování se rovným dílem dělí bruselská a česká pokladna. Podmínky dotací v celkovém objemu 171 milionů korun schválila vláda na návrh ministerstva zemědělství (MZe). „Program běží v celé Evropské unii a našim včelařům pomáhá od roku 2005. Suma peněz pro každý stát vychází z počtu včelstev, kterých je u nás nyní 520 tisíc,“ upřesnil tajemník Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.
Nejde o plošné dotace, ale o finanční příspěvky na uskutečněné investice. Chovatelé mohou dostat třeba 200 korun za prodanou včelí matku. Novinkou jsou dotace na nové úly, pokud včelaři kvůli nákaze zlikvidují staré. „Podpory lze čerpat především na boj proti varroáze, obnovu včelstev, rozbory medu či racionalizaci kočování včelstev,“ shrnul mluvčí MZe Petr Vorlíček. Plošné dotace, jejichž cílem je brzdit úbytek včelstev pro opylení rostlin, dostávají včelaři z národního dotačního titulu; letos činí platba na včelstvo 153 korun. Na tento účel určilo MZe pro příští rok 70 milionů korun, tedy o deset milionů méně než doposud.
Na včelaře myslí i některé kraje, které poskytují mladým začátečníkům finanční injekci. Snahou je omladit chovatele, jejichž průměrný věk přesahuje šedesát let. „Je to určitě vítaná podpora. Chce-li někdo začít s pouhými deseti včelstvy, vyjde jej základní vybavení na sto tisíc korun,“ vyčíslil Peroutka. Včelařů u nás stále ubývá, nyní jich je asi 48 tisíc, v roce 1990 se chovu včel věnovalo 80 tisíc lidí a včelstev bylo 808 tisíc.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).