Menu Zavřít

Dotační program proti plýtvání vodou byl vyčerpán. Rozpočet se možná zvýší

30. 5. 2017
Doba čtení: 2 minuty
Autor: Damien Weidner CC BY-ND 2.0 Creativ Commons

Státní fond životního prostředí (SFŽP) dnes ve 13:45 ukončil příjem žádostí na dotace v pilotním programu Dešťovka na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Stát možná kvůli převisu žádostí zvýší rozpočet pilotního projektu ze 100 milionů na 110 milionů korun. Žádosti mohli lidé podávat od pondělních 10 hodin, peníze tak byly vyčerpány za necelých 28 hodin. Programem chce stát bojovat proti plýtvání vodou a proti suchu.

Lidé podali 2279 žádostí za 110 milionů korun, dalších 3260 žádostí za 74,4 milionu zůstalo rozpracováno v systému, uvedl ředitel SFŽP Petr Valdman. „Příjem žádostí byl nakonec zastaven na alokaci 110 milionů korun, a to z důvodu možného výskytu chybných, neopravitelných žádostí. Pokud by všechny žádosti byly přijatelné, budou podpořeny samozřejmě i ty nad původní alokaci,“ dodal.

Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce předčil zájem očekávání úřadu. „O přidání dalších peněz budeme jednat po vyhodnocení žádostí. Každopádně pracovníci SFŽP jsou připraveni hodnotit žádosti okamžitě a do tří neděl můžeme mít jasno,“ dodal ministr.

Největší zájem byl o peníze na systémy na dešťovou vodu určenou pro splachování a současně zalévání zahrady. O ně si zažádalo přes 1700 domácností, stát mezi ně přerozdělí 79 milionů korun.

„Žádosti o dotace jsme obdrželi ze všech koutů ČR, ale největší zájem byl ze Středočeského, Jihomoravského a Moravskoslezského kraje, naopak nejméně hlásí Karlovarský kraj,“ doplnil Valdman.

Další výzva v létě?

Brabec v pondělí uvedl, že by se v létě by mohla vypsat další výzva, ve které bude minimálně znovu 100 milionů korun, ministr doufá ve vypsání programu i v dalších letech. Dodává, že ale i tak peníze pro zájemce ze všech regionů nebude možné najít.

Dotace z programu mohou čerpat vlastníci i stavebníci všech obytných domů s výjimkou rekreačních. Stát podpoří zachytávání srážkové vody na zalévání zahrady, akumulaci srážkové vody pro splachování záchodů a využití přečištěné odpadní vody jako vody užitkové.

Nejjednodušší část programu Dešťovka na využití srážkové vody pouze na zálivku zahrady bude dotována jen v místech výrazně postižených suchem. Patří sem obce na Frýdecko-Místecku, Vysočině a na Znojemsku.

MMF24

O co a jak velký byl zájem
Aktivita Počet žádostí Výše dotace (v Kč)
Akumulace srážkové vody pro zálivku zahrady 368 11 840 532
Akumulace srážkové vody pro splachování WC a pro zálivku zahrady 1707 78 865 669
Využití přečištěné odpadní vody pro splachování WC a případně pro zálivku bez využití srážkové vody 48 3 936 300
Využití přečištěné odpadní vody pro splachování WC a případně pro zálivku s využitím srážkové vody 156 15 412 350
Celkem 2279 110 054 851

Zdroj: Ministerstvo životního prostředí

Dále čtěte:

Pitná voda díky odpadní. Dánský Aarhus se pyšní světovým unikátem

Zelení Češi: za ekologicky šetrné výrobky utrácejí stovky milionů

Cena vody se letos v Praze už nezvýší, nenašla se politická vůle

Poláci berou Česku vodu. Zával v Turówě situaci zhorší


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).