Menu Zavřít

Dotkni se mě!

29. 5. 2003
Autor: Euro.cz

HP iPAQ h5450

Americký IT gigant Hewlett-Packard se díky fúzi se svým konkurentem Compaq Computer dostal nejen k řadě nových zákazníků, ale pod jeho křídla přešlo i několik zajímavých výrobků Compaqu. Jedním z takových případů je produkce kapesních počítačů, takzvaných handheldů. Nový iPAQ se proto již neprodává pod dříve tradiční značkou Compaq, ale jako HP iPAQ h5450.
Trpasličí počítač sice nepatří mezi nejlevnější, cenou se již dostává do kategorie low-endových notebooků, ale bližší pohled napoví – nejedná se pouze o vylepšený digitální diář, HP svou novinku doslova nacpal moderními technologiemi. Od svých předchůdců se h5450 liší trochu jinak posazenými (programovatelnými) ovládacími tlačítky a především lehce vystouplou anténou (pro připojení k internetu prostřednictvím bezdrátové technologie Wi-Fi).
Výrobce použil do handhaldu prověřený operační systém Windows CE, nabídka programů je hodně podobná klasickému PC – textový a tabulkový procesor Word a Excel, průzkumník a správce souborů, prohlížeč obrázků, videozáznamů a internetových stránek, přehrávač hudby (jak v klasickém, tak mp3 formátu), a také software pro správu e-mailového účtu.
Pracovat s poštou umožňuje „trpaslík“ jednak přímo (připojení přes Wi-Fi), nebo prostřednictvím počítače. iPAQ k němu lze připojit přes infračervené rozhraní, pomocí kabelu a dodávané „kolébky“, ale nejzajímavější je asi technologie Bluetooth. Takto bezdrátově je možné komunikovat i s mobilním telefonem či tiskárnou. Přímé připojení do počítačové sítě (a tím pádem i k internetu) umožňuje v místě, kde je vybudován přístupový bod do Wi-Fi sítě, integrovaná WLAN karta s anténou.
Nový iPAQ také umí „zamknout“ celý kapesní počítač, respektive přístup k důležitým informacím, několika způsoby: čtyřmístným číselným PIN, klasickým alfanumerickým heslem, unikátní však je zabezpečení otiskem prstu. HP iPAQ h5450 je totiž vybaven miniaturizovaným snímačem otisku - pro přístup k datům se musí prstem přejet po displeji. Podle počtu hodnocených charakteristik prstu systém umožňuje zvolit jednu ze tří úrovní tohoto zabezpečení.

CIF24

HP iPAQ h5450
rozměry (v/š/h): 138/84/16 mm
hmotnost (s baterií): 208 g
procesor: Intel PXA 250 Xscale 400 MHz
paměť: 64 MB RAM + 48 MB Flash ROM + rozšiřitelné o paměťové karty SD/MMC
displej: TFT, 65 536 barev
rozlišení: 240 x 320 bodů
operační systém: Windows CE 3.0
cena (s DPH): 27 264 Kč

  • Našli jste v článku chybu?