Menu Zavřít

Dovezli i trabanty

1. 2. 2007
Autor: Euro.cz

Sdružení autoprůmyslu

ebf - tip - debata

Počet registrovaných vozidel v České republice loni stoupl o téměř 260 tisíc na celkových 6 490 393 automobilů, z čehož osobní vozidla tvoří zhruba čtyřiašedesát procent. „Za loňský rok v registru přibylo 124 tisíc nových vozů a 183 tisíc ojetých, přičemž 157 tisícovek automobilů bylo naopak z registru vyřazeno,“ říká ředitel Sdružení autoprůmyslu Antonín Šípek. Společně s těmito údaji sdružení zveřejnilo i průměrné stáří vozového parku, které loni dosáhlo alarmující hodnoty 13,87 roku.
Nejvíce se loni vyřazovaly Škody 105 a 120. I v případě, že by šlo o automobily z období konce výrobního cyklu, a tedy staré přibližně 21až 22 let, znamenalo by to, že dovážené ojetiny jsou starší než devítileté. Skutečnost však bude horší, protože stopětky a stodvacítky z konce osmdesátých let patří na venkově stále mezi atraktivní vozy. Vyřazují se tedy spíše ještě o pět až deset let starší auta.
Dovoz ojetin v jakémkoliv stavu kvůli chybějící prováděcí vyhlášce k zákonu o provozu na silničních komunikacích (EURO 29/2006) nabírá na tempu. Loni bylo zaregistrováno dokonce sedm dovezených dvoutaktních trabantů.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).