Kuba je proslulá cukrovou třtinou, opojnou hudbou a nejlepšími doutníky na světě. Nabízí řadu překrásných písčitých pláží i množství historických památek a je doslova rájem pro potápěče.
Autor: Fischer
O Kubě se mluví jako o největším, nejrozmanitějším a nejkrásnějším ostrově Velkých Antil, jako o perle Karibiku. Místní socialistický režim na jednu stranu izoluje zemi od hlavních globálních vlivů světa, na druhou stranu však uchovává pro turisty tradiční a neopakovatelnou atmosféru, která se postupem času ve většině zemí světa vytrácí.
Kuba je pověstná bělostnými plážemi a sytou zelení tropického pralesa ve vnitrozemí. Ostrov se může pochlubit unikátními, až tři sta metrů vysokými vápencovými útvary „mogoty“ s jejich druhohorní flórou. Oplývá nekonečnými pomerančovými, ananasovými a banánovými plantážemi a nechybí zde ani hory. Legendární pohoří Sierra Maestra se tyčí do výše necelých dvou tisíc metrů. K tomu je Kuba díky bohatému podmořskému životu a překrásným korálovým útesům vyhlášeným rájem pro potápěče.
Největší metropole Karibiku
Na Kubě by si žádný turista neměl nechat ujít Havanu, největší metropoli Karibiku a město, kde se jako zázrakem ocitnete v jedné chvíli v několika epochách současně.
Najdete zde pozůstatky staré španělské koloniální metropole i stopy první poloviny 20. století, kdy městu vládli bohatí mafiáni. Připomínkou jejich zlaté éry je značná část vozového parku, který dnes v Havaně uvidíte. Současnost na vás dýchne pohasínajícím experimentem s karibským typem socialismu, který se zračí v odhodlaných pohledech revolucionářů Che Guevary a Camilla Cienfuegose, shlížejících z mnoha zdí hlavního města.
KLIMA NA KUBĚ |
Na Kubě se dá dovolená trávit prakticky po celý rok. Je zde příjemné tropické klima mírněné severovýchodními větry. Vlhká letní sezóna s průměrnými teplotami kolem 27 °C panuje od května do října, sušší zimní období s teplotami okolo 22 °C vládne mezi listopadem a dubnem. Období dešťů, typické pro oblast Karibiku, začíná na Kubě v květnu a končí většinou v říjnu. |
Uličky „La Habana Vieja“ staré Havany patří mezi sedm kubánských míst prohlášených organizací UNESCO za památky světového významu. Vedle nich je na seznamu také historické centrum města Santiago de Cuba, malebné městečko Trinidad a cukrovary v nedalekém úrodném údolí Valle de las Ingenios, dále pak hornatá oblast kolem Topes de Collantes, pevnost Punta Gorda nedaleko města Cienfuegos a údolí Vinales.
Kilometry písčitých pláží
Největším a nejznámějším turistickým střediskem ostrova je Varadero. Tvoří ho nádherná pláž o délce šestnáct kilometrů, podél níž je postaveno více než padesát hotelů. Turisté zde najdou bohatou nabídku nejrůznějších aktivit od golfu přes výlety lodí až po návštěvu delfinária.
Oblíbeným kubánským turistickým střediskem je také Guardalavaca v severovýchodní části ostrova. Právě v této oblasti se v roce 1492 poprvé vylodil Kryštof Kolumbus.
Za nejkrásnější místo na Kubě považují mnozí návštěvníci dlouhý a úzký ostrov Cayo Largo. Nabízí dvacet sedm kilometrů fascinujících bělostných pláží s průzračným mořem, které jako by ani nebyly z tohoto světa.
Ostrůvky a korálové útesy Sedmnáct kilometrů dlouhou hrází jsou s pevninou spojeny malé ostrůvky Cayo Coco a Cayo Guillermo, které patří mezi nejkrásnější letoviska na severu Kuby. Havana je od nich vzdálena pět set a Varadero čtyři sta kilometrů. Ostrůvky jsou součástí panenského souostroví Archipiélago de Camagüey, známého pod jménem Jardinas del Rey, v překladu Královy zahrady. Jsou obklopeny druhou největší korálovou bariérou na světě (po Velké australské) s rozmanitým mořským životem. Nabízejí nádherné bílé písečné pláže lemované palmami a průzračné teplé moře vybízející k celé řadě vodních sportů či jen k báječné a zasloužené relaxaci. Ostrov míchaných nápojů **
Kuba je proslulá svým kubánským rumem, který slouží jako základ oblíbených míchaných nápojů Daiquirí, Mojito či Cuba Libre. Typickým kubánským jídlem je Congrí (rýže s barevnými fazolemi) a Moros y Cristianos (rýže s černými fazolemi). Za přijatelné ceny je možné ochutnat langustu a další speciality z mořských živočichů. V současné době existuje vedle klasických restaurací i možnost stravování v soukromí v takzvaných „paladarech”, kde jsou zpravidla stejné ceny a kvalita obsluhy je dobrá.