Menu Zavřít

Dovoz kávy do Evropy prudce stoupá. Obchodníci si dělají zásoby a reagují tak na blížící se regulace ze strany EU

2. 9. 2024
Doba čtení: 3 minuty
Autor: Depositphotos
  • V posledních měsících výrazně vzrostl dovoz kávy do Evropské unie. Obchodníci se totiž snaží předzásobit před zavedením nové regulace EUDR
  • Ta v EU začne platit koncem letošního roku a bude vyžadovat, aby některé importované a exportované komodity nebyly spojeny s ničením lesní půdy
  • Mnoho podniků není na tuto regulaci dostatečně připraveno, což způsobuje komplikace v dodávkách, zejména pro malopěstitele. Situaci navíc komplikují také rostoucí ceny

Dovoz kávy do Evropské unie v posledních měsících výrazně vzrostl. Zvýšenou chuť na šálek dobrého espressa za větší poptávkou ale nehledejte. Obchodníci se „pouze“ snaží předzásobit před zavedením nových environmentálních pravidel, která začnou platit koncem letošního roku.

Nová regulace EU, známá jako EUDR (Evropská regulace o odlesňování), bude vyžadovat, aby společnosti dodávající na trh Evropské unie nebo exportující mimo něj prokázaly, že jejich komodity jako káva, hovězí maso, kakao, kaučuk, sója, palma olejná a dřevo nepřispívají k ničení lesní půdy. Pravidlo se bude týkat i produktů, k jejichž výrobě byly tyto složky použity, tedy například nábytku, čokolády, pneumatik i kůže.

Nevyhnutelné komplikace

Vzhledem k nedostatku podrobností ze strany Evropské komise se na regulaci celá řada podniků nezvládla dostatečně připravit. Určité komplikace dodávek se tak zdají být nevyhnutelné, informuje zpravodajská agentura Bloomberg. A jednou z nejvíce zranitelných oblastí je právě obchod s kávou.

Outstream Placeholder 

Dodávky kávových zrn jsou závislé na milionech malých pěstitelů po celém světě. A právě ti teď na unijní trhy posílají více kávy, než je zvykem, a předhánějí se, čí množství bude to největší.

Například exporty z Brazílie, aktuálně největšího světového producenta kávy, do EU vzrostly v prvních sedmi měsících letošního roku meziročně o 65 procent. Rekordní vývoz pak zaznamenala také Uganda, která je po výrazném poklesu produkce ve Vietnamu stále důležitějším dodavatelem robusty. Většina produkce směřovala právě do zemí sedmadvacítky.

„Tato úroda je víceméně poslední, kterou můžeme exportovat před tím, než začne platit regulace EUDR,“ uvádí Ted Marley, obchodník s kávou v Ugandě. „Další úrody robusty očekáváme až v říjnu. Vzhledem k 70denní přepravní době kolem Jižní Afriky a času, který je třeba na zpracování, bude muset být většina tohoto zboží už v souladu s EUDR,“ dodává.

Espresso jako luxus? Sucha ve Vietnamu snižují produkci kávy a vytvářejí tlak na zvyšování cen
Přečtěte si také:

Espresso jako luxus? Sucha ve Vietnamu snižují produkci kávy a vytvářejí tlak na zvyšování cen

Podle Ricarda Dos Santose, výkonného ředitele evropského dodavatele kávy Riccoffee, se pražírny snaží pokrýt případné deficity, které očekávají v prvním čtvrtletí roku 2025. Tyto ztráty není mnoho obchodníků ochotno riskovat, přepravu kávy se tak snaží stihnout právě do října, který pro export necertifikovaných zrn představuje nejzazší pomyslnou hranici.

Cena nejvýše od 70. let

Aby toho nebylo málo, už tak složitou situaci prodejcům momentálně komplikují také rostoucí ceny. Například zrna robusty, která se používá mimo jiné k výrobě instantní kávy, zdražila na nejvyšší úroveň od 70. let. Pokud jde o cenu kvalitnější arabiky, ta letos vzrostla o více než 30 procent – aktuálně se obchoduje kolem 250 centů za libru (57 korun). Ceny by navíc mohly ještě stoupat. Tlačit je směrem vzhůru do budoucna může přitom právě snižující se objem dovezených kávových zrn.

Další výzvy pak přináší zvýšené náklady na půjčky, nedostatek kontejnerů a delší doby přepravy. „Nemáme kapacitu ani finance na to, abychom si v Evropě vytvořili zásoby na 12 měsíců dopředu,“ říká Holger Preibisch, výkonný ředitel Německého svazu kávy.

ebf - tip - debata

Nahradí Evropu Čína?

Schopnosti, jakými jsou jednotlivé země novým pravidlům s to čelit, se méně i více liší. V přechodu na export v souladu s EUDR zaostává třeba Uganda. „Před tím, než se EUDR stalo realitou, tu velké množství vývozců žádnými udržitelnými programy nedisponovalo,“ přibližuje Joab Kankiriho, tamní kávový prodejce z Wakanda Coffee Brokerage Services.

Kvalitní kávu na pracovišti považují dnes zaměstnanci za standard, říká Františák z Jacobs Douwe Egberts
Přečtěte si také:

Kvalitní kávu na pracovišti považují dnes zaměstnanci za standard, říká Františák z Jacobs Douwe Egberts

Podle toho by komplikovaný vývoz mohl ugandské prodejce nakonec dohnat až do situace, že namísto Evropy upřednostní Čínu. Ostatně, sám o této možnosti již nyní uvažuje. „Zaznamenali jsme zájem ze strany čínských kupců a myslím, že budeme muset hledat alternativní trhy, i když EU dosud odebírala téměř 90 procent ugandské kávy,“ uzavírá.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).