Menu Zavřít

Dovoz ojetin stoupl. Pokračuje nepříznivý trend méně ekologických aut

6. 8. 2017
Autor: Siebert Martin/Euro

Dovoz ojetých aut do Česka letos do července stoupl meziročně o tři procenta na 97 268 vozů. Nejvíce se dováží auta domácí značky Škoda, dále volkswageny a fordy. Podle zástupců Svazu dovozců automobilů pokračuje nepříznivý trend, kdy se stále více dovážejí starší méně ekologická auta.

Podíl vozů starších deseti let se meziročně zvýšil o tři procentní body na 54 procent. Ještě v roce 2015 to bylo 47 procent.

Pořadí na prvních dvou místech kopíruje domácí prodej nových aut. Dovoz ojetých vozů značky Škoda se za sedm měsíců zvýšil o 4,5 procenta na 20 387 aut, import VW stoupl o téměř šest procent na 18 296 vozů, naopak dovoz fordů z druhé ruky klesl o sedm procent na 9840 aut.

Dovoz ojetých aut prémiových značek je vyšší, než domácí prodeje nových aut. Například BMW je v dovozech použitých vozů na čtvrtém místě s 5331 kusy, na trhu nových vozů mu patří 13. příčka s prodejem nižším o 1000 aut.


10 nejrizikovějších ojetin. Před kterými se mít na pozoru?

 Škoda Superb 1. generace


Lidé si zároveň dovezli 55 ojetých Ferrari, 16 Maserati a 15 Lamborghini. Celkem 18 zájemců nově vlastní ojetý Bentley a 284 Porsche.

EBF24

V prvních sedmi měsících se dařilo prodeji nových vozů. Zvýšil se o osm procent na 164.100 vozů. V samotném červenci trh vzrostl o zhruba pět procent.

Čtěte také:

Na kolik vyjde provoz tříleté dieselové ojetiny? Klidně přes 10 korun na kilometr

Češi chtějí ojeté hybridy. Nabídka je téměř nulová

Češi mají rádi stará auta, prodej ojetin roste. Hitem je nákup online


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).