Menu Zavřít

Dow Jones nad 10 000 body

7. 12. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

WT100

Série příznivých zpráv z makro i mikrosféry prodloužila růstový trend i na minulý týden. Klíčové akciové trhy ve světě zaznamenaly přírůstky kolem pěti procent. Index newyorských blue chips Dow Jones Industrial se po několika měsících opět vyhoupl nad hranici 10 000 bodů a index technologických akcií Nasdaq Composite dokonce na nejvyšší úroveň za poslední čtyři měsíce, nad hranici dvou tisíc bodů.
Předně to byli výrobci čipů, kteří svými býčími předpověďmi ohledně budoucích tržeb zvýšili zájem o technologické tituly. Největší z nich – Intel - oznámil, že tržby by se ve čtvrtém čtvrtletí měly pohybovat mezi 6,7 a 6,9 miliardy dolarů, což je o půl miliardy více, než firma odhadovala před měsícem. Akcie Intelu za celý týden posílily o 6,7 procenta. Minimálně desetiprocentní nárůst tržeb za poslední čtvrtletí předpověděl i největší konkurent Intelu – Advanced Micro Devices. Jeho akcie zpevnily o více než 20 procent. Silný růst polovodičových firem trvá již od října. Od té doby Filadelfský polovodičový index posílil již o 77 procent. Výrobcům čipů svědčí zvýšené prodeje osobních počítačů způsobené vysokými slevami. Spotové ceny DRAM čipů proto za týden stouply o osmnáct procent.
Vedle příznivých firemních zpráv investoři přivítali i známky o brzkém skončení války v Afghánistánu, pokračující silnou měnovou expanzi ze strany centrální banky Fed a výhled silného oživení americké ekonomiky, k němuž by mělo dojít ve druhé půli příštího roku.
Minulý pátek pak přišla velmi důležitá zpráva o nezaměstnanosti, která investory utvrdila, že Fed asi v úterý 11. prosince sníží svoji klíčovou úrokovou sazbu o dalších 25 bazických bodů. Míra nezaměstnanosti stoupla na pětileté maximum 5,7 procenta a v ekonomice zaniklo 331 tisíc pracovních míst.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).