Menu Zavřít

DRAHÁ NEÚČAST V MĚNOVÉ UNII

8. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Š v é d s k o

Švédská automobilka AB Volvo by vzhledem k neúčasti Švédska na projektu jednotné měnové unie mohla přijít ročně o stovky milionů švédských korun. Vyplynulo to z rozhovoru, který zástupce automobilky minulý týden poskytl deníku Svenska Dagbladet. „Bavili jsme se o stovkách milionů (švédských) korun ročně, prohlásil Lars Persson, pověřený v automobilce problematikou vznikající jednotné evropské měny.

„Zvyšuje to (euro) obchodní rizika v souvislosti s nestabilitou kursu švédské koruny. Volvo je závislé na měnových výkyvech, dodal Persson. „Euro znamená velkou příležitost zbavit se měnových fluktuací, podotkl. Švédská koruna loni výrazně oslabila v odpovědi na bouře na světových trzích, zatímco měny malých evropských států, které se připravují na vstup do Evropské hospodářské a měnové unie (EMU), zůstaly relativně stabilní.

Volvo plánuje převést své účetnictví na euro od 1. ledna roku 2001, ale platby v euru vyžaduje od zemí EMU již od letošního roku. Švédská vláda se rozhodla nezúčastnit se zrodu EMU vzhledem k nízkému národnímu konsenzu, avšak zdůrazňuje, že si nechává pootevřené dveře pro pozdější vstup. Veřejnost se o budoucnosti země v souvislosti s eurem rozhodne buď ve všeobecných volbách, anebo v referendu, podle očekávání však Švédsko do EMU v příštích dvou až třech letech nevstoupí, napsala minulý týden tisková agentura Reuters.

EBF24

(čtk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).