Menu Zavřít

Drahá válka

27. 3. 2003
Autor: Euro.cz

Cestovní ruch

PRAHA (zdf) – Česká branže cestovního ruchu začíná dávat dohromady předběžný účet za zhoršenou bezpečnostní situaci v souvislosti s iráským konfliktem. Příjmy z turistiky loni poklesly bez půldruhého procenta o pětinu, letošní výhledy přitom nejsou o nic radostnější.

  • Česká centrála cestovního ruchu odhaduje celkové škody na 8,5 miliardy korun a až sedmnáct tisíc nezaměstnaných. Do země totiž namísto očekávaných pěti milionů turistů přijede o patnáct procent méně hostů, což násobeno 5,7 dny průměrného pobytu a jednašedesáti dolary útraty představuje odhadovanou ztrátu. Nejpostiženější bude hlavní město, jižní Čechy a lázeňské regiony.
  • Konkrétní podniky ztráty většinou ještě nevyčíslily. „Pokles tržeb jde do milionů,“ konstatoval už v pondělí 24. března Jiří Vávra, ekonomický ředitel Grandhotelu Pupp, který je největším pražským ubytovatelem mimo hlavní město.
  • Ředitel analytické firmy Mag Consulting Jaromír Beránek zveřejnil průzkum, podle kterého ztráta hostů nejvíce postihuje hotely se čtyřmi a pěti hvězdičkami. „Obchodníci a bohatší klienti jsou opatrnější, než běžní turisté,“ vysvětlil Beránek.
  • Šéf Lázní Luhačovice Josef Krůžela očekává v souvislosti s válečným konfliktem propad tržeb asi o pět milionů korun.
  • Cestovní kanceláře sice zrušily zájezdy do exotických destinací, především do Egypta, ale zatím zřejmě předpokládají brzký konec války – většina cestovek zrušila odlety zatím jen do začátku dubna.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).