Menu Zavřít

Drahé hotely ale levné jídlo. Praha patří mezi ekonomicky výhodné dovolené

15. 4. 2016
Autor: CC BY-SA 2.0: Nitin Vyas via Flickr

Ekonomicky nejvýhodnější dovolenou si turisté mohou užít v Budapešti. Vyplývá to z průzkumu internetové cestovní stránky Hoppa. Na seznamu 46 míst se objevila i Praha, která je třináctá nejlevnější. Nejnákladnější je naopak dovolená v Dubaji, následovaná New Yorkem.

Hoppa rozřadila města podle průměrných cen v šesti kategoriích: jedné noci v hotelu, tříkilometrové jízdy taxi, jídla pro dva lidi, pinty piva, šálku kávy a lahve vína. Z této analýzy vyplynulo, že nejdražší je výlet do Dubaje, kde turisté za jeden den zaplatí až kolem 9 300 korun. Na opačném pólu je Budapešť s 1 300 korunami.

5 nejdražších míst 5 nejlevnějších míst
1. Dubaj 1. Budapešť
2. New York 2. Tenerife
3. Botswana 3. Bangkok
4. Marrakéš 4. Hanoj
5. Sydney 5. Kapské Město

Do výsledku se nejvýrazněji podepsaly ceny hotelů. Suverénně nejlevnější je v tomto ohledu už zmíněná Budapešť, kde se za jednu noc platí v přepočtu kolem 780 korun. Podle analýzy se průměrná cena v Dubaji pohybuje kolem 7 200 korun. Jen o málo levnější je ubytování překvapivě v Botswaně, kterou tento fakt dostal až na třetí místo v žebříčku nejdražších dovolených. Přitom například taxislužbu má ze všech zkoumaných míst nejlevnější – pouhých 24 korun na tři kilometry.

EBF24

Třetí nejlevnější pivo

Jako třinácté nejlevnější město byla vyhodnocena Praha. Výhodně se v ní dá především jíst a pít. V ceně piva je s 33 korunami třetí za Hanojí a Limou. Za víno pak turisté zaplatí méně než 125 korun jako v Praze jen ve třech městech. I v ceně jídla pro dvě osoby se hlavní město České republiky dostalo s 565 korunami mezi deset nejlevnějších.

Praha by se v žebříčku levných měst pro turisty mohla dostat ještě výše, nebýt poměrně dražších hotelů. Podle analýzy se průměrná cena ubytování v Praze pohybuje kolem 2 900 korun za noc, což je více než například v Berlíně, Barceloně nebo Torontu.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).