Menu Zavřít

Dramatické finále

13. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Tituly pro Holubovou a Babického

EBF24

Karlštejnské hřiště hostilo od po tři dny od 8. do 10. července Mezinárodní mistrovství ČR mid-amatérů, tedy hráčů starších 35 let. Především kategorie mužů tradičně přináší početnou účast a je i z výkonnostního hlediska velmi kvalitní. Po čtvrtku vedl domácí Radek Votruba v paru před rakouským hráčem Helmutem Konradem a Alanem Babickým. Tentokrát bezmála stovka mužů odehrála první dvě kola před pátečním večerním cutem a neměla to snadné – kromě standardních obtíží, které zdejší hřiště přináší, se všichni účastníci museli potýkat především s neobyčejně silným větrem, který v pátek intenzivně zasáhl do jejich výsledků. V pátek jen čtyři hráči dokázali zahrát pod osmdesát a v ženské kategorii se výsledky často šplhaly ke stovce. Druhý den také znamenal změny ve vedení turnaje v mužské kategorii. Na první pozici se dostal Babický o ránu před Konradem a tři rány před Votrubou. Sobotní kolo tedy slibovalo napínavý souboj.
Mezi ženami stylem start – cíl obhájila titul z loňského roku karlštejnská hráčka Iveta Holubová s rezervou čtyř ran před Helenou Janoudovou, třetí byla Kamila Pobudová. Také mezi muži se zdálo, že je o výsledku prakticky rozhodnuto. Sobotní finále vypadalo na Babického jasné vítězství, když si hned na první devítce vybudoval jednoznačné vedení. Stačil však náhlý výpadek v koncentraci a po patnácté jamce bylo náhle vše srovnáno, když všichni hráči závěrečné trojice měli najednou celkové skóre plus čtrnáct. Překvapivě rozhodla jedna z nepříliš problematických jamek pro tuto hráčskou kategorii – šestnáctka – a tu stačilo k opětovnému získání vedení pouhé par. Selhání Votruby na drivu i zkušeného rakouského hráče z naprosto triviální situace nedaleko greenu vrátilo vedení Babickému. Když ani jeden z jeho protihráčů nedokázal na závěrečných dvou jamkách rozdíl srovnat, ale naopak chybami jej ještě zvětšili, o výsledku bylo rozhodnuto. Rakušan navíc ve chvíli, kdy definitivně ztratil šanci na titul, výrazně zkazil dohrávku závěrečné jamky, a přenechal tak druhé místo Votrubovi – při shodě celkového skóre rozhodovalo lepší závěrečné kolo. Obhájce titulu z roku 2003 Mikuláš Ordnung skončil čtvrtý. V týmové soutěži národů zvítězila Česká republika I ve složení Babický, Ordnung a Korda.
Kategorie mid-amatérů, která se u nás začala naplno rozvíjet v posledních třech letech, zaznamenává trvalý růst. Poskytuje radost ze soutěžní hry řadě kvalitních hráčů a produkuje kvalitní výsledky, což je vidět na pravidelných turnajích jejich série a potvrdilo to i mezinárodní mistrovství.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).