Menu Zavřít

Dražší plyn i vyšší prodeje. Gazprom zvýšil čtvrtletní zisk o 11 procent

30. 5. 2018
Autor: Gazprom

Největší ruská plynárenská společnost Gazprom v prvním čtvrtletí zvýšila zisk meziročně o 11 procent na 371,6 miliardy rublů (132,4 miliardy korun). Pomohly jí vyšší ceny plynu i také vyšší objem prodeje.

Čtvrtletní zisk tak překonal očekávání analytiků, kteří jej v průzkumu agentury Reuters odhadovali v průměru na 338,3 miliardy rublů. Tržby společnost zvýšila v porovnání se stejným obdobím vloni o 18 procent na 2,14 bilionu rublů (skoro 763 miliard korun).

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu pro řadu evropských zemí včetně České republiky.


Svéráz ruských investic. V Česku neuspěly ani skupiny Lukoil a Gazprom

 Ruský kapitál v Česku - ilustrační foto


Kontrolu nad firmou má stát. Gazprom nyní pokrývá zhruba 34 procent spotřeby plynu v Evropě, kde prodává téměř dvě třetiny své produkce. Tržby z prodeje plynu tam v prvním čtvrtletí vzrostly o 28 procent při růstu cen o 17 procent. Objem prodeje se zvýšil o devět procent.

EBF24

Gazprom si hodlá svou pozici v Evropě nadále upevňovat. Minulý týden podepsal s tureckou vládou smlouvu o výstavbě pozemní části plynovodu TurkStream, který přivede plyn do jižní části Evropy.

Přečtěte si také:

Velké stěhování v Gazpromu: firma chce přesunout stovky míst ze zahraničí do Ruska

Gazprom, OMV a další. Polský antimonopolní úřad hrozí pokutami za Nord Stream 2

Šéf Lukoilu počítá s tím, že protiruské sankce potrvají 10 let

Gazprom nahrazuje... Gazprom. Wingas zintenzivní činnost v Česku


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).