Menu Zavřít

Drobet zahnívající policie

10. 6. 2015
Autor: euro

Absurdní demonstrace policejní zvůle při zásahu v Energetickém regulačním úřadu nevyvolala valnou pozornost. Lidé už si zvykli na fakt, že se někam dostaví desítky policistů za doprovodu televizních kamer a obviňují nějaké papaláše z čehokoli, jako na běžný kolorit dne. Že šli jen pro jeden papír v celkem legrační kauze? To není podstatné, protože je to v souladu s předpisy.

Úplně stejně, jako to, že nedávno v Pardubicích policista v civilu srazí na zem chodce a přidusí ho jen proto, že si dovolil jít na červenou. Může být rád, že neskončil na dvacet čtyři hodin v cele předběžného zadržení bez pásku a bez tkaniček a nemá na krku obvinění z nějakého trestného činu se sazbou pět a více let.

A pak jsou zde případy, které zavánějí více, než jen profesionálním selháním a v případech Opencard, či tunel Blanka se policejní vyšetřovatelé vyžívají na osobách, které se snažily hodně nestandardní projekty uvést do souladu se zákonem. A skuteční původci malérů se všem smějí do očí.

V podobných demonstracích síly přinejmenším hraničících se zvůlí a zneužitím svého postavení naši policisté v poslední době prostě excelují takřka dnes a denně. Když jde ale o zásah proti zběsilému vrahovi v Uherském Brodu, tak je to o něco horší a hrdinství podobné tomu předvedenému v Pardubicích se tak nějak nenosí. A na ochranu bouchajícího muničáku ve Vrběticích si pak policajti rovnou raději půjčí armádu.

Strach z policie, ne z gangsterů

Co se to děje se sborem, v němž sloužila a slouží spousta slušných, obětavých a pracovitých lidí? Proč není velení policie schopno pochopit, že psychopaté typu toho z Pardubic, či amatéři a slavomané od Šlachty prostě strašně škodí, protože lidé začínají mít pocit, že je třeba bát se více mužů zákona, než gangsterů, protože proti nim se lze alespoň beztrestně bránit vlastní silou.

Znechucení mnohaletou kvalitou správy státu a jeho institucemi, mezi něž policie bezesporu patří, silně devastuje společnost a rozkládá úctu k zákonu. A je na politické reprezentaci a zejména ministru vnitra, aby situaci řešili.

eurokomentáře


Čtěte další komentáře autora:

Zemanova kulatina

Vezír se zlobí

ebf - tip - debata

Platové omyly

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).