Menu Zavřít

Drůbeží MeToo naruby: zabíjení „zbytečných“ kohoutů má skončit

22. 5. 2018
Autor: Profimedia.cz

Každým rokem je jen v Německu 50 milionů čerstvě vylíhnutých kohoutků zabito, protože nebudou snášet vejce. Tamní drůbežářský sektor chce s krutou praxí skoncovat. Nová technologie odhalí pohlaví pár dní po oplodnění vajíčka, a kohouti se tak vůbec nevylíhnou.

S jistou dávkou ironie by se dalo říci, že kampaň MeToo zasáhla i drůbežářský průmysl, byť v tomto případě si pohlaví prohodila role a lepšího zacházení se má dostat samcům. Byť jak se to vezme. Dosavadní praxe vypadá tak ,že pokud se u malých kuřátek po vylíhnutí zjistí, že jsou samčího pohlaví, mají často smůlu a jsou v líhních hromadně zabíjena. Díky nové technologii by vůbec neměla přijít na svět.

„Nacházíme se v závěrečné fázi testování mezi dvěma různými metodami pro časné stanovení pohlaví ve vejci. Do konce roku by měly být k dispozici první přístroje,“ slíbil prezident sdružení německého drůbežářského průmyslu Friedrich-Otto Ripke, jenž je také politikem CDU v Dolním Sasku.

V Německu se bedlivě sleduje, zda nejsou zvířata v zemědělství zbytečně vystavována utrpení. Dolnosaská ministryně zemědělství Barbara Otte-Kinastová vyzvala, aby nákup těchto přístrojů finančně podpořilo i federální ministerstvo zemědělství.

Jen v roce 2017 bylo takto usmrceno 46 milionů kuřat samčího pohlaví. Většina z nich pak v Dolním Sasku, kde se chová v Německu nejvíce nosnic a tato spolková země je největším producentem vajec v Německu.


Nová porážková linka pro kuřata od Babiše:

Více kuřat od Babiše. Vodňanská drůbež navýší produkci o třetinu

ilustrační foto


Ripke upozornil na to, že nová technologie nebude dostupná okamžitě ve všech chovech. „Musíme tomu dát potřebný čas,“ dodal s tím, že je třeba podpory od vlády v Berlíně.

Nová technologie dokáže odhalit pohlaví vajíček již několik dnů po oplodnění a dlouho před samotným vylíhnutím. Taková vejce se vyřadí. Zatím ale není jasné, kolik nové přístroje budou stát.

Výjimku by měly mít menší chovy a líhně. Malí kohoutci se mohou v omezeném množství využít jako živá potrava pro zoologické zahrady nebo pro chovatele dravých ptáků, navrhl Ripke.

Kohoutci nejsou pro velkochovy ekonomicky zajímaví. Nesnášejí vejce ani nemohou být rychle vykrmeni pro maso, upozornil deník Neue Osnabrücker Zeitung. Německo by se mohlo nicméně stát první zemí, kde bude tento eticky ošemetný problém vyřešen.

EBF24

Dále čtěte:

Lidl nakupuje v drůbežárně, která trápí kuřata

Výkonný chov. Vodní chladiče zvyšují prasatům komfort. Ta se odvděčují lepším masem

Megafarmy zajišťují levné maso. Je ale plné antibiotik

 kráva


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).