Menu Zavřít

Druhá, zřejmě lepší

7. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Peníze nových investorů do firmy Pegas budou použity na úhradu dluhů

Jak se zdá po prvních dnech obchodování s akciemi ECM na burze, úpis se povedl. Akcie jen za čtvrtek 7. prosince, kdy se na pražské burze objevily poprvé, připsaly patnáctiprocentní zhodnocení oproti upisovací ceně. Není divu, vždyť zájem investorů předčil během úpisu očekávání a například poptávka retailu po akciích byla sedminásobně vyšší než nabídka akcií. Ti, kdo při úpisu akcií příliš neuspěli nebo ho nestihli, však nemusí truchlit. Akcie společnosti Pegas, které lze upisovat až do čtvrtka 14. prosince, jsou zřejmě ještě lepší investiční příležitostí než ECM.

Rychlá proměna.

O firmě Pegas, specializující se na netkané textilie, se toho zatím na trhu moc neví, což je možná jeden z největších hendikepů podniku. Ještě před rokem neměla společnost o žádnou publicitu zájem. „Informace tohoto druhu považujeme za přísně důvěrné, proto se k nim nebudeme vyjadřovat. Rovněž si nepřejeme jakoukoliv publikační činnost týkající se těchto informací a naší společnosti,“ napsal týdeníku EURO loni v říjnu šéf Pegasu Miloš Bogdan na otázku, zda firma dala exkluzivitu pro akvizici britskému investičnímu fondu Pamplona. Ten skutečně o měsíc později do společnosti vstoupil, když odkoupil 97,5 procenta akcií Pegasu za přibližně šest miliard korun. O rok později Pegas najednou otočil o 180 stupňů. Management je na cestách a vypráví o firmě kudy chodí, snaží se, aby byla transparentní, přátelská a otevřená. A není divu, že se nyní tolik snaží. Vždyť Pamplona si v současnosti firmu cení již na osm a půl miliardy, bez toho, že by ji během roku, co ji vlastní, pomohla nějak významně zhodnotit. Nová linka, která zvýší od roku 2008 kapacitu podniku, se připravovala ještě před vstupem investora. Pamplona nyní v úpisu nabízí šedesát procent svých akcií Pegasu. Ani zbylých čtyřicet procent nových akcií však nebude použito na to, na co investoři rádi slyší, tedy na expanzi, ale především na úhradu starších půjček, které si firma vzala na stavbu již zmíněné nové linky. Předběžné cenové rozpětí emise bylo stanoveno v rozmezí 21,5 až 27 eur. Konečná cena za akcii bude určena a oznámena koordinátorem emise 15. prosince.

Čtyřikrát rychleji než trh.

Nebuďme však k firmě tolik příkří. V současnosti je s devatenáctiprocentním podílem druhým největším evropským výrobcem netkaných textilií, tedy textilií z polymerových vláken spojovaných působením tlaku a horkého vzduchu, které se používají především v plenkách a dalších hygienických výrobcích. Celková výrobní kapacita firmy je 55 tisíc tun netkaných textilií ročně. Koncem příštího roku společnost otevře osmou výrobní linku s celkovou výrobní kapacitou přesahující patnáct tisíc tun netkaných textilií. Nová moderní výrobní linka umožní vyšší produkci ultralehkých produktů s vysokou přidanou hodnotou, náklady dosáhnou přibližně 1,2 miliardy korun. To, že se Pegas umí na náročném trhu prosadit, dokazuje i fakt, že zatímco evropský trh netkaných textilií pro osobní hygienu rostl v posledních letech v průměru o 7,5 procenta ročně, Pegas dokázal zvyšovat produkci o 28 procent.

Zaplatí to sami.

Na rozdíl od developerských společností, do kterých investoři vstupují především s vírou, že budoucí projekty zvednou hodnotu firem, si u Pegasu investor kupuje podíl na reálně fungující ziskové továrně. Ta se netají skutečností, že její cash flow je dostatečné k tomu, aby zaplatilo většinu budoucích rozvojových plánů. Skupinu Pegas dnes tvoří mateřská společnost v Lucembursku, holdingová společnost v České republice a čtyři provozní společnosti tamtéž. Provozní firmy operují ve dvou továrnách - v původní výrobně v Bučovicích jsou tři výrobní linky a v hlavní výrobně u Znojma čtyři.
Potenciál pro další růst společnosti management vidí hlavně v růstu trhů střední a východní Evropy, což dokládá i statistikami. Například spotřeba dětských plen je ve východní Evropě v porovnání se západní zhruba poloviční. Na akvizice firma přiliš nepomýšlí. Generální ředitel Miloš Bogdan tvrdí, že v tomto oboru podnikání růst jejich prostřednictvím nefunguje, neboť největší výhodou na trhu je nejmodernější a nejefektivnější výrobní linka. Tu ale žádný potenciální akviziční cíl nemůže nabídnout.

KL24

Analytikům se líbí.

Příběh, se kterým tentokrát redaktoři týdeníku EURO obtelefonovali tuzemské brokerské domy, aby zjistili, co si o emisi Pegasu myslí, byl následující. Potenciální klient se rozhoduje, zda prodat akcie ČEZ a zda raději neinvestovat takto získané dva miliony korun do nových emisí. Žádný broker nám prodej akcií ČEZ nerozmlouval. Stejně jednoznačně vyzněla doporučení všech makléřů ve prospěch společnosti Pegas. Ve společnosti Fio nám radili preferovat tuto společnost, protože se jedná o první titul takového druhu, od kterého se dají čekat překvapení, a jeví se jako aktivnější s možností vyšších výnosů. Psychologický efekt zde bude hrát nezanedbatelnou roli. V Atlantiku FT jsme byli mimo jiné upozorněni na to, že se jim investice do Pegasu zdála jako velice dobrá, nicméně trochu se pohled firmy na emisi změnil po informacích o celkové zadluženosti holdingu Pegas. Ve srovnání s ECM byla společnost Pegas ohodnocena jako lepší z hlediska projektů. Nejnejistější odhad jsme zaznamenali při rozhovoru s makléřem Patria Direct. O Pegasu mluvil jako o novém, nezávislém titulu bez historie. Dále uvedl, že jako nová emise má potenciál. Ke vztahu obou emisí uvedl, že po vyčerpání ECM nebo překvapení klienti přejdou k Pegasu. Jeho vlažné doporučení znělo: „Pro zkoušku, proč ne.“ Ve firmě Cyrrus jsme se dozvěděli, že ČEZ je v krátkodobém výhledu na maximu a prodej jeho akcií je dobrý nápad. Jako lepší investici viděl analytik firmy také spíše Pegas. Hodně mluvil o profilu společnosti, že je jediným dodavatelem pěti největších značkových odběratelů, že získané peníze firma užije na expanzi do Ruska a na postavení tuzemské výrobní linky. Naproti u ECM uvedl řadu nedokončených projektů. Investici do Pegasu označil z krátkodobého hlediska jako dobrou. Do patnácti let zde prý firmě přibude konkurence z východu, která bude schopná vyrábět o dvacet procent levněji. Makléř brokerjetu České spořitelny označil první zprávy o Pegasu jako zajímavé, ale nechtěl se blíže vyjadřovat s tím, že se ještě neprokousal jeho prospektem.

Polská jistota.

Jistotou, že minimálně zpočátku půjde na emisi Pegasu vydělat, je duální kótace firmy na burze ve Varšavě. Tam se má s akciemi začít obchodovat 21. prosince. V Praze to zřejmě bude o pár dní dříve, možná již v pondělí 18. prosince. Nedávná zkušenost společnosti ČEZ vypovídá o tom, že zahájení obchodování ve Varšavě zvedlo cenu akcie díky nenasytnosti tamních penzijních fondů, které musejí ze zákona investovat 95 procent portfolia na domácím trhu, o zhruba pět procent. Polská burza společně s nadšením tuzemských retailových investorů z nových emisí vynesou s pravděpodobností hraničící s jistotou akcie Pegasu krátce po začátku obchodování o deset až patnáct procent nad emisní kurz. Argumenty, proč akcii vlastnit, lze ale najít i v dlouhodobém horizontu. Tím hlavním je, že firma působí v unikátním sektoru a druhá taková v nejbližších letech na tuzemskou burzu nevstoupí. Naproti tomu ECM nezůstane dlouho osamoceno. Emise akcií na burze v Praze chystají na jaro příštího roku minimálně dva další developeři. Pražská burza díky novým akciím konečně dospívá.

  • Našli jste v článku chybu?