Menu Zavřít

Druhé pivní obrození

2. 6. 2018
Autor: Michael Tomeš/Mladá fronta

Českem obchází revoluce. Pivní revoluce. Možná bychom měli spíše říkat obrození. A kdybychom měli být úplně přesní, tak druhé obrození. Ona totiž doba toho prvního českého obrození v devatenáctém století byla také dobou největšího rozkvětu českého pivovarnictví.

Pivovary byly v Praze téměř v každé ulici. Například dnešní Náprstkovo muzeum byl Pivovar a vinopalna U Halánků, který patřil matce Vojtěcha Náprstka Anně Fingerhutové neboli přeloženo do češtiny Náprstkové. Syn Vojtěch byl do větru, lítal po světě a nakonec přivedl do jiného stavu dceru sládka v rodném pivovaru, kterou pojal za manželku, a matka mu nakonec pivovar darovala. Druhému synovi Ferdinadovi, který byl seriózní a rodinné cti dbalý pivovarník, pak koupila Černý pivovar na Karláku.

Prostě tehdejší pěna dní byla nepochybně pěnou pivní. A jako bychom se do takových dní vraceli. Poté, co se z pivovarů stávala třeba etnografická muzea, jsou dnes staré a zanedbané budovy proměňovány v krásné moderní řemeslné pivovary, jako třeba v Hluboké nad Vltavou, kde společenský dům z devatenáctého století proměnili s obdivuhodnou noblesou v pivovar vařící poctivé a dobré pivo. A k spodně kvašeným ležákům z ječného sladu, které na přelomu devatenáctého a dvacátého století z Čech prakticky vytěsnily svrchně kvašené pivní styly i pšeničné speciály. Mimochodem pšenice v českém pivu ve středověku u nás převažovala a současná vlast výborných pšeničných piv Bavorsko si svůj dnes tradiční styl dovezla patrně z Čech.

Zavítali jsme do několika desítek pivovarů po celém Česku, tady je malá ochutnávka:

A z českého piva, přehlíženého nápoje pro lopaty, se stává právě díky explozi malých pivovarů vysoce módní záležitost. Po samotných pivovarech dobývají velká města koncepty pivních barů nabízejících nejrůznější pivní styly od stovek drobných producentů ve velmi dobré kvalitě a jejich provozovatelé si na byznys rozhodně nestěžují i přes výrazně nadstandardní cenovou hladinu v této branži.


Pivem vycpaná veverka, ležák ze sudu po whisky. Jaká jsou nejdražší piva světa?

Svého času nejsilnější pivo světa s 55 procenty objemu alkoholu. End of History skotského pivovaru Beer Dog s vypreparovanou veverkou, která přirozeně uhynula.


Ti maličcí ale zvedli zájem i o produkci menších a středních průmyslových pivovarů, jako je třeba vratislavický Konrád, náchodský Primátor či třeboňský Regent a mnoho dalších. Kvalita se prostě v národě pivařů prosazuje velmi snadno. A na trendu se snaží svézt i ti největší, jako je Prazdroj. Což je mimochodem příklad toho, že i v pivovarském gigantu je možné produkovat špičkové speciály, ale mnohem těžší je vykročit ze svého marketingového pole velkých hospod a jít tam, kde lidé tyto speciály očekávají a hledají.

V týdeníku Euro máme pivo rádi, nějaký řemeslný pivovar hodnotíme v každém čísle, a tak jsme neodolali a sondě do tohoto pivního obrození věnovali tuto publikaci, která si rozhodně neklade ambici být encyklopedií tohoto bouřlivě se vyvíjejícího světa piva. Spíše chceme nabídnout základní informace o trhu a inspiraci pro nadšené konzumenty i ještě nadšenější podnikatele, kteří se do vaření či byznysu s pivem chtějí pustit.

Top české pivo 2018: Průvodce po pivovarech

Vychází: 30. května 2018

Cena: 75 korun

Objednávejte ZDE

WT100

Top české pivo 2018

Čtěte také:

Že alkohol zdražuje? Ale kdeže...

Krize se nekoná: objem vyrobeného piva v Česku od roku 2011 stoupal. Až do loňska

Je pivo poživatelné? Není, rozhodl po letech německý soud


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).