FRANTIŠEK HORÁK, ŘEDITEL PIVOVARU SVIJANY: Pivo z velkých pivovarů prý není špatné, ale také ničím nepřekvapí. „Pouze menší pivovary zachovávají klasické výrobní postupy a jedině těmi lze zachovat charakter tradičního českého piva,“ tvrdí ředitel pivovaru Svijany František Horák.
FRANTIŠEK HORÁK, ŘEDITEL PIVOVARU SVIJANY: Pivo z velkých pivovarů prý není špatné, ale také ničím nepřekvapí. „Pouze menší pivovary zachovávají klasické výrobní postupy a jedině těmi lze zachovat charakter tradičního českého piva,“ tvrdí ředitel pivovaru Svijany František Horák.
Svijanský pivovar patří mezi největší takzvané malé pivovary. Jakým způsobem se snažíte bojovat s giganty typu Prazdroj?
Velké pivovary zavádějí levnější způsob výroby piva, který se již výrazně liší od tradičních postupů užívaných v minulosti českými pivovary. Důsledek je unifikované pivo, kterému se sice nedá nic vytknout, na druhou stranu ani ničím nenadchne pravé pivní fajnšmekry. Naproti tomu většina malých pivovarů, včetně svijanského, zachovává klasické výrobní postupy, které jsou sice nákladnější, ale jedině tak lze zachovat charakter tradičního českého piva. Při zachování klasických postupů jde v podstatě o řemeslnou výrobu, každé pivo je vlastně originál.
S jakým podnikatelským modelem lze v současnosti na trhu s pivem vůbec uspět?
V naší firmě jsme se vždycky řídili srdcem a selským rozumem. Některé situace proto řešíme trošku jinak, než říkají marketingové poučky. Možná je to tím, že naším hlavním hnacím motorem není honba za co největším ziskem, za ovládnutím co největšího podílu na trhu, ale radost z každé pochvaly od zákazníků, hrdost na svou firmu, láska k pivu.
Čemu přičítáte, že v současné době vzniká řada takzvaných mikropivovarů. Je tedy nyní zlatá doba pro české pivovary obecně, nebo čím to je?
Tento trend není jen záležitostí České republiky, ale například i USA a dalších zemí. V podstatě je to reakce na globalizaci, vzniká protiklad řadových uniformních piv chrlených nadnárodními koncerny v desítkách milionů hektolitrů ročně. Naštěstí jsou na světě pořád lidé, kteří nechtějí jen uhasit žízeň hořkou vodou, ale chtějí si pochutnat na pořádném pivu. Nezanedbatelný je také fakt, že velké pivovary při svém způsobu výroby už nepotřebují žádné pivovarské řemeslníky a velmi málo pivovarských odborníků. Někteří z těch, kteří se stali nadbytečnými, začali vařit pivo doma „na koleně“.
Pasterujete a filtrujete své pivo? Používáte nějaké extrakty?
Pivo filtrujeme, aby bylo čiré a mělo jiskru. V poslední době dodáváme na trh také pivo nefiltrované pod obchodním názvem Kvasničák. Zájem o toto pivo stále roste. Nefiltrované pivo obsahuje kulturní pivovarské kvasinky a je ještě zdravější než pivo filtrované. Takové pivo produkují zpravidla také restaurační pivovary. Naopak pivo nepasterujeme, aby si uchovalo pěnivost, čistou chmelovou chuť a vůni a také vitaminy a další, lidskému tělu prospěšné látky. Trvanlivosti dosahujeme úzkostlivým dodržováním čistoty během celého výrobního procesu a dokonalou filtrací. Je to náročné, ale výsledek veškerou námahu vynahradí. Pro výrobu piva používáme jen nejkvalitnější suroviny, převážně od českých dodavatelů.
Ztrácí podle vás české pivo svoji „pitelnost“?
České pivo svoji pitelnost rozhodně neztrácí. Proč by ztrácelo, když se dělá pořád stejně? Otázka je, které pivovary u nás ještě vyrábějí české pivo. Svijanské pivo je velmi pitelné.