Menu Zavřít

DUCH Y2K ZAÚŘADOVAL

19. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Akciové trhy

I když přechod na rok 2000 nepřinesl zásadní komplikace u výpočetních systémů, jeho duch zasáhl akciové trhy. Bezproblémový přechod silvestrovské půlnoci vyvolal taková očekávání ekonomického růstu v USA, že zesílily obavy z růstu úrokových sazeb.

Již v pondělí 3. ledna klesly akcie na New York Stock Exchange (NYSE) o 1,21 procenta. Euro získalo na americký dolar celá dvě procenta. NASDAQ naopak zaznamenal díky technologickým akciím po růstu o 1,52 procenta nový rekord svého indexu na 4131,15 bodu.

V úterý však zažil rekordní ztrátu ve své šestnáctileté historii londýnský akciový index FTSE 100 (v pondělí se v Londýně kvůli státnímu svátku neobchodovalo), a to 3,8 procenta. Pesimistická nálada se potom přelila do celého světa včetně východní Evropy. V USA i Londýně padaly hlavně banky, telekomunikační a ropné společnosti. V New Yorku pokles zesílil natolik, že burza zastavila obchodování, což učinila naposledy při asijské krizi. Již po poledni totiž dosáhla ztráta Dow Jones 2,3 procenta. NASDAQ klesl dokonce o 3,8 procenta.

ebf - tip - debata

Koncem týdne se začala NYSE zotavovat, hlavně stoupaly předtím těžce padající finanční domy. Naopak pokračoval propad internetových titulů a pokles na nejprestižnějším evropském trhu v Londýně tažený British Telecom.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).