Menu Zavřít

DUEL - Jste pro konání referenda o Ústavě Evropské unie?

8. 9. 2003
Autor: Euro.cz

NEPodle mého přesvědčení i podle většinového názoru zahraniční komise ČSSD není pořádání referenda k Ústavě EU bezpodmínečnou nutností. Žádoucí by bylo pouze v případě, že by tento připravovaný dokument zásadním způsobem měnil kompetence mezi Bruselem a jednotlivými členskými zeměmi.

SVĚTLANA NAVAROVÁ, členka zahraniční komise ČSSD

NE

Podle mého přesvědčení i podle většinového názoru zahraniční komise ČSSD není pořádání referenda k Ústavě EU bezpodmínečnou nutností. Žádoucí by bylo pouze v případě, že by tento připravovaný dokument zásadním způsobem měnil kompetence mezi Bruselem a jednotlivými členskými zeměmi. Tomu však zatím nic nenasvědčuje a do budoucna to je nepravděpodobné. Navíc - výsledek červnového referenda o tom, zda se čeští občané chtějí stát občany EU, byl jednoznačně kladný a nezpochybnitelný. Pořádání dalších referend k souvisejícím otázkám by tudíž bylo velice nadbytečné. Jediným kladem případného referenda o společné evropské ústavě by snad mohla být pouze skutečnost, že by si občané začali zvykat na fakt, že jsou plnohodnotnými občany evropského společenství se všemi právy i povinnostmi z toho vyplývajícími. I přes to u mě však převažuje stanovisko proti konání tohoto referenda. Kvalifikovanou diskuzí se zvládne daleko víc než boucháním do stolu a voláním po utrácení peněz za další referendum.

VÁCLAV EXNER, místopředseda KSČM

EBF24

ANO

Trochu mě znepokojuje, že se začíná formovat fronta proti referendu o evropské ústavě. A to především z řad expertů České strany sociálnědemokratické. Při předběžných jednáních v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR se mi naopak zdálo, že otázku potřeby tohoto referenda uznávají i zástupci ostatních politických stran, proto se současným negativním postojům dost divím. I samotná EU považuje svoji ústavu za věc, která má představovat výraznou změnu v uspořádání i funkci evropského společenství. KSČM prosazuje (a také se to projevilo v dohodě po jednání o těchto věcech v Parlamentu) nejen aktivní stanovisko k diskuzi při přípravě evropské ústavy, ale samozřejmě i aktivní stanovisko při rozhodování o její konečné podobě. Prosazujeme princip ne poslouchat, ale spolupracovat. Požadujeme, aby se prohloubila demokratizace institucí včetně toho, aby návrhy evropské ústavy samy vůbec začaly připouštět referendum v nejdůležitějších evropských otázkách. Jsme také proti militarizaci EU, pro posílení identity národů a jejich kultur.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).