Menu Zavřít

DUSNO POD ÚROKOVOU POKLIČKOU

24. 8. 2001
Autor: Euro.cz

H o s p o d á ř s k ý     v ý v o j

Podle Českého statistického úřadu pokračoval v říjnu propad jak ve stavebnictví, tak v průmyslu. Vnější nerovnováha je mnohem nižší než loni, inflace klesá a nezaměstnanost roste.

Meziroční růst průmyslové produkce se dostal letos do minusu poprvé v září, kdy se v souladu s delším trendem změnil v pokles o 1,8 procenta. V říjnu se propad prohloubil na záporných 7,6 procenta. Za leden až říjen však zůstává průmyslová produkce stále ještě o 3,5, a podle sezonně upravených dat dokonce o 4,1 procenta vyšší než ve stejném období loňského roku. V tomto srovnání zatím klesá podle neočištěných dat pouze těžařský průmysl a výroba a rozvod elektřiny, plynu a vody, ze zpracovatelských odvětví pak jenom textilní a oděvní, kožedělný a dřevozpracující průmysl, koksování a rafinérské zpracování ropy a výroba kovů a kovodělných výrobků. Všechna ostatní zpracovatelská odvětví vykázala za deset letošních měsíců meziroční růst, z nich největší výroba elektrických a optických přístrojů (+ 44,1 %). V říjnu ovšem vykázaly přírůstek ze všech průmyslových oborů pouze výroba elektrických a optických přístrojů a produkce strojů a zařízení pro další výrobu.

Říjnový propad průmyslové výroby byl tak velký, že změnil i předchozí meziměsíční růst produktivity práce na pokles o 4,3 procenta, protože průmyslová zaměstnanost se snížila jen o 3,4 procenta. Produktivita za prvních deset letošních měsíců je nicméně stále ještě o 7,1 procenta vyšší než ve stejném období loni, při poklesu zaměstnanosti o 3,4 a průměrné měsíční reálné mzdy v tomto odvětví o 0,4 procenta. Stavební výroba vytrvale klesá už mnoho měsíců, naposledy v říjnu meziročně o 9,3 a za deset měsíců celkově o 6,3 procenta.

EBF24

Vysvětlení tohoto vývoje je neměnné už delší dobu: pokles domácí poptávky, slabý vnější odbyt, nedostupné a drahé úvěry, silná koruna v důsledku velkého úrokového diferenciálu vůči marce, nepořádek v legislativě. To se odráží rovněž v celkové nezaměstnanosti, která v říjnu stoupla o dvě desetiny bodu na sedm procent. Zásadní a alarmující novinkou v desátém měsíci byla změna růstu jak vývozu, tak i dovozu v sestup, poprvé v letošním roce. Schodek obchodní bilance za deset měsíců je letos ve srovnání se stejným obdobím loni zhruba poloviční.

Ceny průmyslových výrobců byly v lis-topadu jen o 2,8 vyšší než před rokem a o 0,4 pod říjnovou úrovní. Spotřebitelská inflace v meziročním vyjádření už klesla v listopadu na 7,5 procenta a čistá inflace dokonce na 2,6 procenta. Série snižování centrální úrokové míry, zahájená v červenci, se ve světle uvedených čísel jeví jako jednoznačně opožděná a podle všeho také ještě ani zdaleka ne dokončená.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).