Menu Zavřít

Důvěra v českou ekonomiku je nejvyšší za devět let

27. 12. 2017
Autor: čtk

Důvěra v českou ekonomiku po listopadovém poklesu v prosinci vzrostla o 0,6 bodu na 99,6 bodu. U podnikatelů se ve srovnání s předchozím měsícem zvýšila o 0,8 bodu na 97,5 bodu, naopak u spotřebitelů klesla o 0,3 bodu na 110 bodů, uvedl Český statistický úřad (ČSÚ). Ve srovnání s loňským prosincem je celková důvěra vyšší o půl procentního bodu.

Analytik Komerční banky Marek Dřímal upozornil na to, že důvěra v ekonomiku je nejvyšší od roku 2008. Statistika podle něj potvrzuje, že se české ekonomice dařilo i v závěrečném čtvrtletí roku. „Zároveň má podle nás dobře našlápnuto i do začátku roku 2018. Růst HDP by měl letos dosáhnout 4,5 procenta a v příštím roce 3,6 procenta,“ dodal Dřímal.

 Indikátory důvěry Zdroj: ČSÚ

V rámci jednotlivých podnikatelských odvětví se důvěra v ekonomiku meziměsíčně zvýšila v průmyslu, stavebnictví i službách. Klesla pouze u podnikatelů v obchodu, a to o 1,3 bodu 100,5 bodu. „Ukazatel stavu zásob zboží na skladech se meziměsíčně nezměnil. Pro období příštích tří i šesti měsíců jsou očekávání vývoje celkové ekonomické situace nižší než minulý měsíc,“ uvedli statistici.

ebf - tip - debata

U spotřebitelů se pro příští rok mírně zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace. Obavy z jejich vlastní finanční situace se nezměnily, stejně jako úmysl spořit. „V porovnání s minulým měsícem se spotřebitelé obávají růstu cen přibližně stejně. Obavy ze zvýšení nezaměstnanosti se také téměř nezměnily,“ dodal ČSÚ.

Přečtěte si také:

Mnoho povyku pro nic. Číňané v Česku jen ukládají volné peníze a kupují vliv

Fúze a akvizice roku 2017: čekání na velkou rybu

Českým národním zájmem je nestát jenom u montážního pásu


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).