Menu Zavřít

Důvěra v ekonomiku mírně stoupla. Spotřebitelé se ale obávají růstu cen

24. 8. 2018
Autor: Michael Tomeš

Důvěra v českou ekonomiku po červencovém poklesu v srpnu vzrostla o 0,4 bodu na hodnotu 99,1. V podnikatelské sféře se důvěra zvýšila, u spotřebitelů naopak klesla. Oznámil to dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Meziročně je souhrnný indikátor důvěry vyšší.

Důvěra podnikatelů v srpnu vzrostla proti červenci o 0,8 bodu na hodnotu 96,9. Zvýšila se ve všech sledovaných odvětvích, s výjimkou obchodu. „V tomto měsíci si dobře vede hlavně stavebnictví. Důvěra v jeho pozitivní vývoj dál výrazně stoupá. Naopak spotřebitelé pomalu brzdí svůj velký optimismus z minulých měsíců. Nejvíc se obávají růstu cen,“ uvedl vedoucí oddělení konjunkturálních průzkumů ČSÚ Jiří Obst.

Analytiky důvěra v sektoru stavebnictví nepřekvapuje. Poptávka po stavebních prácích je prý skutečně velká. „Podniky totiž musí rozšiřovat své nedostačující kapacity a na trhu se projevuje nedostatek bytů (zejména ve větších městech). Ceny ve stavebnictví tak v posledních měsících výrazně zrychlily a odpovídají převisu poptávky nad nabídkou,“ uvedl analytik Komerční banky Viktor Zeisel.


Ilona Švihlíková: Můžeme si dovolit recesi? Centrální banky jsou bez střeliva

ilustrační foto


Spotřebitelská důvěra ve srovnání s červencem klesla o 1,5 bodu na hodnotu 110,3. Spotřebitelé se vedle zdražování více obávají také zhoršení celkové ekonomické situace. Klesají naopak obavy z růstu nezaměstnanosti. Lidé chtějí méně spořit.

Také podle analytiků by se zpomalení ekonomiky nemělo projevit na nezaměstnanosti. „V letošním roce očekáváme výrazné zpomalení ekonomiky. Zatímco v loňském roce domácí hospodářství přidalo 4,5 procenta, letos se zvedne pouze o tři procenta. Nicméně míra nezaměstnanosti se bude držet na svých rekordně nízkých hodnotách,“ dodal Zeisel.

KL24

Výše souhrnného indikátoru důvěry v českou ekonomiku letos v meziměsíčním srovnání střídavě klesá a stoupá. Meziročně ale zatím v každém měsíci důvěra rostla. Loni v srpnu byla důvěra na hodnotě 98,7 bodu. Proti loňskému srpnu stoupla i důvěra spotřebitelů a mírně také podnikatelů.

Přečtěte si také:

Komentář: Ochlazení ekonomiky? Zatím fakt nemrzne

Inflace v eurozóně v červenci zrychlila na 2,1 procenta. Nezaměstnanost zůstala beze změny

Bude dobře. Letos skoro na beton

OECD: Svět směřuje k nejnižší nezaměstnanosti za 40 let

Každý Čech je díky globalizaci o 200 tisíc bohatší než v roce 1990

Evropská komise zhoršila výhled růstu ekonomiky Česka, eurozóny i celé EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).