Menu Zavřít

Důvěra ve světovou ekonomiky sílí. Je to oprávněné?

20. 8. 2009
Autor: profit

Indikátor očekávaného vývoje globálního hospodářství dosáhl už druhé čtvrtletí po sobě růstu – většina dotázaných expertů se domnívá, že v dalších šesti měsících nastane oživení. Někteří odborníci ale varují, že po vyčerpání stimulačních balíčků může ke konci tohoto roku nastat další útlum.

Autor: Martin Siebert

Pravidelný průzkum vnímání světové ekonomiky, za kterým stojí Ifo Institute a Mezinárodní obchodní komora (ICC), tentokrát přinesl povzbudivé výsledky – většina z více než tisícovky expertů pocházejících z 92 zemí světa vidí vývoj ekonomiky v dalších šesti měsících pozitivně. Jejich očekávání rostou už druhý kvartál v řadě. Poprvé od podzimu roku 2007 se zlepšila nejen očekávání, ale také současné vnímání ekonomické situace, které nicméně i tak stále zůstává velmi nízko.

Největší optimisty najdeme mezi odborníky ze Severní Ameriky a Asie, celkem pozitivně naladěni jsou i v západní Evropě, Rusku nebo Latinské Americe. Naopak chmurná očekávání přetrvávají ve střední a východní Evropě.

CIF24

Předseda Mezinárodní obchodní komory v ČR Jaromír Drábek k výsledkům průzkumu říká: „Přestože zprávy o očekávaném vývoji světového hospodářského klimatu vyznívají stále pozitivněji, současná ekonomická situace je hodnocena ve všech hlavních regionech světa jako naprosto nepříznivá,“ říká Drábek a dodává: „V eurozóně, střední a východní Evropě a Rusku je současná ekonomická situace hodnocena ještě o něco hůře než při posledním průzkumu. Je tedy, doufejme, otázkou historicky krátkého času, kdy se pozitivní očekávání vývoje klimatu světového hospodářství přemění ve skutečnost.“

Více na Euractiv.cz.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).