Menu Zavřít

Důvěra ve zlato roste

31. 3. 2006
Autor: Euro.cz

ČP Invest

PRAHA (tos) - Faktu, že roste poptávka po tradičních investičních komoditách, jako jsou vzácné kovy, využila investiční společnost ČP Invest. Od dubna uvedla na trh Zlatý podílový fond, jehož podílníci budou profitovat především z cen zlata, stříbra, drahých kovů, takzvaných soft komodit a akcií firem těžících zlato a stříbro. Podobný produkt doposud žádná jiná tuzemská investiční společnost nenabídla.
Zlatý fond má doporučený investiční horizont pět až sedm let. Vstupní poplatek při investici do šedesáti tisíc korun dosahuje čtyř procent, při vyšších investicích klesá. Poplatek za obhospodařování fondu byl stanoven na tři procenta. Fond nebude vyplácet dividendy, své výnosy bude ze sta procent reinvestovat.
„Investiční poptávka po zlatu akceleruje, jeho cena roste a nedávno se objevily v odborném tisku názory analytiků, že v dnešní politicky i ekonomicky značně nejisté době je možné vidět reálně cenu zlata i nad tisíci dolary za trojskou unci,“ zdůvodňuje investiční společnost na svých webových stránkách vznik fondu. Aktuálně se zlato obchoduje za 568 dolarů za unci. Za posledních pět let se cena zlata na světových trzích zdvojnásobila. Vzhledem k nízké korelaci s akciovým a dluhopisovým trhem je možné investici do zlata považovat za ideální způsob diverzifikace portfolia.

Kam investuje
Benchmark fondu
GS Commodity Indices Spot (zlato) 30 %
Silver spot index (stříbro) 10 %
Amex Golb Bugs index (těžařské spol.) 30 %
Reuters/Jefferies CRB index (ostatní komodity) 20 %
Týdenní PRIBID (depozita) 10 %

EBF24

Pramen: ČP Invest

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).