Menu Zavřít

Dva kohouti

15. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Nemám se zač stydět, říká Stanislav Kázecký

EURO: Ozývá se stále větší kritika současného vedení svazu, někteří členové hrozí vystoupením… KÁZECKÝ: Netvrdím, že kritika neexistuje. Nicméně v průběhu posledních tří let došlo k výrazné konsolidaci členské základny a razantnímu zlepšení financí. Současné vedení se nemá zač stydět. Spektrum členů a jejich zájmy jsou tak široké, že není možné se všem vždy zavděčit. Současnou situaci bych neviděl tak kriticky, nemohu však vyloučit, že někdo třeba ze svazu vystoupí.

EURO: Jaroslav Míl tvrdí, že přivede nové významné členy. Vy také? KÁZECKÝ: Samozřejmě že s některými uskupeními a firmami jednám. Mám nemalou zásluhu na tom, že se podařilo zpět přivést například Transgas. Pan Míl byl dva roky viceprezidentem svazu, tak nevím, proč nepřiváděl nové členy, když byl na druhém vrcholovém stupni.

EURO: Svaz mnozí s ohledem na dobré vztahy s vládou považují za „béčko“ Strakovy akademie… KÁZECKÝ: S tím hluboce nesouhlasím, svaz nebyl nikdy závislý na vládní garnituře. Dovedu si ale představit, že by někomu více vyhovovalo, kdyby demonstroval v ulicích a hlasitě protestoval, jak kabinet dělá všechno špatně. Konfrontace není mým stylem, naopak, vyjednávání a dohoda. Po shromážděních před úřadem vlády nikdy volat nebudu. Otázkou je, co se nám podaří vyjednat, myslím, že jsme někdy mohli dosáhnout lepších výsledků. Nicméně je třeba se smířit s tím, že současný kabinet je levicový, má blíže k odborům než ty pravicové, takže tomu musíme přizpůsobit styl vyjednávání.

EURO: Proč nemá názor svazu takovou váhu jako podobné instituce v zahraničí? KÁZECKÝ: To je způsobeno řadou věcí. Jednak tím, že třeba na rozdíl od Hospodářské komory po druhé světové válce do roku 1989 neexistoval. Ne všichni si uvědomují, proč svaz existuje a co může dělat. Navíc je spousta takzvaných černých pasažérů, kteří participují na našich dosažených výsledcích, aniž by platili příspěvky. Říkají, proč je hradit, když dohodnuté změny v zákoníku práce platí i pro nás. Jde o to uvědomit si potřebnost těchto institucí.

EURO: Jaké změny chystáte, pokud opět stanete v čele? KÁZECKÝ: Svaz není samozřejmě jen prezident, ale šestnáctičlenné představenstvo a viceprezidenti, čili jde o další diskusi v nově zvoleném vedení, které musí zpracovat strategii na období tříletého mandátu. Pokud vyhraji, měla by obsahovat body týkající se přísnosti environmentálních norem, zpružnění zákoníku práce tak, aby byl přizpůsoben globální ekonomice a řadu dalších věcí. Nicméně musíme vzít v úvahu možnosti personálního obsazení, finančních zdrojů a pravděpodobně zúžit počet cílů. Na ně se pak zaměřit s větší intenzitou.

EURO: Na kolik hodnotíte svoje šance uspět ve svazových volbách? KÁZECKÝ: Věřím, že nejsou malé.

EURO: Kandidujete i do Senátu. Lze obě funkce časově zvládnout? KÁZECKÝ: S podobnými otázkami se setkávám poměrně často. Myslím, že ano. Pokud dojdu k opačnému závěru, budu muset celou záležitost zvážit. V době, kdy jsem nabídku kandidovat do Senátu obdržel, jsem nad ní dlouho přemýšlel. Rozhodování nebylo jednoduché. Došel jsem k závěru, že by bylo dobré, aby instituce typu svazu měly svého přímého reprezentanta ať již v Poslanecké sněmovně nebo Senátu, protože je možné ovlivňovat dění přímo a ne jen prostřednictvím lobbistů. Není správné jen říkat ty zákony jsou špatné, ať každý zkusí je přímo ovlivňovat.

EURO: Takže volby prezidenta svazu jsou takovou malou generálkou? KÁZECKÝ: Tak bych je nenazýval, ale samozřejmě je to vážná záležitost, která ovlivní činnost svazu na další tři roky.

EURO: Pokud ale neuspějete v prezidentských volbách, klesnou i vaše šance na úspěch v Senátu. KÁZECKÝ: Je to možné, záleží na přístupu voličů. Do Senátu hlasují lidé ve volebním okrsku pro konkrétního člověka. Kandiduji v oblasti, kde celý život žiji. Předpokládám, že řada hlasujících voličů bude posuzovat moji osobu z pozice někdejšího ředitele ZVVZ Milevsko a člena městské rady rozhodně více než prezidenta Svazu průmyslu a dopravy.

MMF24

EURO: Ozývají se hlasy, že souboj Kázecký versus Míl je odplatou za to, že jste hlasoval pro jeho odvolání z postu generálního ředitele ČEZ… KÁZECKÝ: Ani se nedivím, že se na to někdo takhle dívá. Jsem rád, že je více uchazečů, musím ale přiznat, že mě kandidatura Míla překvapila. Svaz energetiků v souvislosti s ukončením činnosti v ČEZ v lednu Míla odvolal z funkce viceprezidenta a v únoru jej navrhl na prezidenta Svazu průmyslu a dopravy. Tomu nerozumím. Myslím, že tam mohl zůstat do voleb jako viceprezident a z tohoto postu i kandidovat. Jestli Míl vyhraje, tak mu poblahopřeji, a pokud o to bude stát, budu i rád spolupracovat.

EURO: Co budete dělat, jestliže neuspějete ve volbách do Senátu ani do vedení svazu? KÁZECKÝ: Dál konzultanta ve společnosti ZVVZ Milevsko. Určitě si něco najdu. Nemám strach, že bych se nudil.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).