Menu Zavřít

Dva noví miliardáři za týden. Čína produkuje boháče rekordním tempem

30. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

V Číně přibývají dolaroví miliardáři raketovým tempem, loni země vyprodukovala v průměru dva za týden. Vyplývá to ze studie švýcarské banky UBS a auditorské společnosti PwC, podle které jde jen o začátek. Zároveň se však potvrdila i riskantnost podnikání v Číně. Padesátka dřívějších miliardářů totiž o svůj status přišla.

Podle tradičního výzkumu UBS a PwC se loni v Číně dostalo do prestižního klubu dolarových miliardářů 106 lidí. Jejich celkový počet se vyšplhal na 373 při souhrnném majetku 1,12 bilionu dolarů, 97 procent z nich spadá do kategorie self-made. Potvrdil se tak trend posledních let, kdy Čína produkuje výjimečně bohaté lidi stále rychlejším tempem.

Ještě v roce 2006 jich bylo v zemi jen šestnáct, v současné době už ale tvoří téměř pětinu celosvětového počtu dolarových miliardářů. „Čínští miliardáři za poslední dekádu vytvořili společnosti, které patří k největším a nejúspěšnějším na světě,“ říká Josef Stadler, který se v UBS zaměřuje na tematiku výjimečně bohatých lidí. „Ale to je jen začátek. Obrovská populace Číny, technologické inovace a růst produktivity ve spojitosti s vládní podporou představují bezprecedentní příležitosti pro jednotlivce nejen k vybudování byznysu, ale i ke zlepšení života lidí,“ dodává.

Podnikatelské prostředí v Číně sice umožňuje rychlou produkci nových miliardářů, zároveň se však ukazuje, že je pro byznysmeny stále hodně rizikové. Dokládá to fakt, že oproti roku 2016 loni ztratilo status dolarového miliardáře 51 Číňanů.


Číňané v Česku: objem kapitálu stoupl na 6,5 miliardy korun, firem v jejich rukou ale ubylo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching (vlevo) si na závěr Si Ťin-pchingovy návštěvy ČR připili pivem na terase Strahovského kláštera v Praze.


V Česku je dobře známý případ bývalého šéfa společnosti CEFC China Energy Jie Ťien-minga, který se svou společností rozjel smršť investic i u nás. V současnosti je v Číně vyšetřován kvůli podezření z uplácení vysokého politika. Ještě v roce 2016 jej přitom časopis Fortune zařadil mezi 40 nejvlivnějších lidí světa mladších 40 let. Jie Ťien-ming je dosud čestným poradcem českého prezidenta Miloše Zemana.

V počtu dolarových miliardářů už Asie překonala Spojené státy americké a při současném tempu je do tří let předežene i v souhrnné hodnotě majetku. V USA se příliv nových miliardářů zpomaluje. Loni jich přibylo 53, ještě před pěti lety to bylo 87. V Evropě jejich počet loni stoupl o 43.

ebf - tip - debata

Celkový majetek miliardářů se podle studie loni zvýšil o devatenáct procent na nový rekord 8,9 bilionu dolarů. Mezi sebou jej mělo rozděleno 2158 lidí. Jedenáct procent z nich tvořily ženy.

Dále čtěte:

Stejná blamáž jako v Česku. I v Polsku jde Číňanům hlavně o vliv a hotové firmy

Velké čínské oči aneb Stručná historie slavného čínského investování v Čechách

Nejbohatším Číňanem je šéf Alibaby Jack Ma, majetek mu vzrostl o třetinu

Nebojte se selhání. Nejbohatší Číňan Jack Ma radí, jak být úspěšný

Jak dlouho vydělávají miliardáři vaši roční mzdu? Bezosovi stačí pár vteřin

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).