Menu Zavřít

dva způsoby podvodů

16. 11. 2020
Autor: Euro.cz

Svět po covidové pandemii, který v rozhovoru pro týdeník Euro v náznacích líčí Jiří Hlavenka, nevypadá moc vábně. Konec bezstarostného a levného cestování, byznys i konference přes sítě, které se definitivně stanou naším druhým domovem.

Český startupový podnikatel ale jako správný byznysmen vidí v pandemii i šanci. K tomu, aby se svět i po tomto šoku z globálního šíření nemoci opět zvedl na nohy, je ale potřeba vzájemná důvěra.

Musíme věřit – sobě i těm druhým –, jinak nic nového a udržitelného nevznikne.

Jak ukázaly globální hádky kolem amerických voleb a dětinsky odmítaného odchodu Donalda Trumpa ze scény, světem se šíří spíše nedůvěra: v politiku, v média, v pravdu. Stále více lidí důvěřuje tomu, co jim vyhovuje, bez ohledu na to, co se ve zkoušce kritickým rozumem jako důvěryhodné ukazuje. „Existují dva způsoby podvodů,“ soudil dánský filozof Soren Kierkegaard už v polovině 19. století, kdy začala růst naše pozdně moderní doba: „Věřit v něco, co není pravda, nebo nevěřit něčemu, co pravda je.“ Volby v USA ukázaly, že světem se šíří obě tyto nákazy rozumu, které žádným způsobem nezahnalo ani bezprostřední ohrožení podivnou nemocí zvanou covid-19.

Není to vidět jen na fanouškovské posedlosti politikou, v níž se hlavní postavy lídrů už nejeví jako političtí soupeři, nýbrž jako polobozi a nepřátelé na život a na smrt. Odráží se to i v obrovské nedůvěře v lékařskou vědu, vrcholící v popírání existence nové koronavirové nemoci a v odmítání vakcíny, která se rýsuje na obzoru jako záchrana ekonomicky a sociálně přidušeného světa.

Zpráva o tom, že německo-americký projekt BioNTech/Pfizer dosáhl ve třetí fázi klinických zkoušek devadesátiprocentní účinnosti očkovacího séra, je nadějná pro celou planetu. Jenže hned vzápětí se virtuálním světem začaly šířit zprávy o nevolnostech a bolestech hlavy, které jsou s aplikací vakcíny údajně spojené. Nikdo už ničemu nechce věřit, ani vědeckým autoritám. Průkaznější než desetitisíce zkoušek na dobrovolnicích je zaručeně „autentická“ osobní zkušenost, že jakékoli očkování lidem škodí a že vakcíny možná opravdu vymýšlí Bill Gates, aby do každého z nás dostal čip a mohl lidstvo na dálku ovládat.

Svět chtěl být klamán vždy, v době postfaktické to však dosahuje míry, která už začíná být sebevražedná. Covid-19 je opravdu šance, šance vzít rozum do hrsti a začít myslet hlavou, ne internetovými moudry.

Vakcína je zatím jediná cesta k ukončení vlády nového koronaviru. Můžeme ji a priori odmítnout, pak si ale musíme říct, že návrat k obvyklé práci jako dříve se nebude konat ani za několik let. A to jistě nechtějí ani stoupenci všech konspiračních teorií.

CIF24

O autorovi| Petr Fischer, fischer@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).