Menu Zavřít

Dvacet miliard k dobru

6. 1. 2014
Autor: Euro.cz

Státní rozpočet Česko získá na finančních trzích zase o něco lepší pověst. Státní rozpočet za loňský rok skončil se schodkem ve výši 81 miliard korun, tedy o pětinu nižším, než se očekávalo. Během tiskové konference to oznámil premiér v demisi Jiří Rusnok. Na výsledku se podepsalo čerpání peněz z Evropské unie a lepší výběr daní. Bilance státní kasy se zlepšila zejména díky příjmům z DPH. Na dani z přidané hodnoty vybral stát 220 miliard korun, meziročně o desetinu víc. „Lze předpokládat, že jako faktor vyššího plnění inkasa DPH je možné spatřovat především přijatá opatření proti daňovým únikům na DPH, která vstoupila v účinnost od počátku roku 2013, a také nové opatření, které od října 2013 zavedlo pro obchodníky s pohonnými hmotami povinné kauce a registrační povinnost,“ uvedlo ministerstvo financí.

Hospodaření státu se také zlepšilo díky úspoře ve výdajích ve výši 17,6 miliardy korun. Šetřilo se hlavně na investičních výdajích do Státního fondu dopravní infrastruktury, kam šlo o 11,7 miliardy korun méně. „O 3,6 miliardy korun pak byly oproti schválenému rozpočtu nižší výdaje na sociální dávky,“ uvedl mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek.

WT100

V letošním roce platí rozpočet schválený Rusnokovou vládou. Ten počítá se schodkem ve výši 112 miliard korun, tedy o 31 miliard více ve srovnání s loňskem.

Poslanci návrh schválili těsně před Vánocemi a krátce nato jej podepsal i prezident Miloš Zeman.

  • Našli jste v článku chybu?