Menu Zavřít

Dvacítka s otazníkem

16. 7. 2004
Autor: Euro.cz

Softwarové pirátství

PRAHA (oh) – Na každé dva americké dolary, které byly v loňském roce zaplaceny za legálně nakoupený software, připadá jeden dolar na nelegálně zkopírované a používané programy. Ze studie sdružení předních světových výrobců softwaru BSA (Business Software Alliance) zároveň vyplývá, že celková míra pirátství loni klesla meziročně o tři procentní body na 36 procent. Obrovských rozměrů však dosahují ztráty, které v důsledku šíření nelegálních programů utrpěli výrobci a distributoři softwaru. V minulém roce tato suma dosáhla 29 miliard dolarů (zhruba 737 miliard korun), což odpovídá předpokládaným příjmům českého rozpočtu za celý letošní rok.
Česká republika se s 40procentním podílem nelegálních programů řadí mezi dvacet zemí světa s nejnižší mírou pirátství, přičemž z regionu východní Evropy je v tomto ohledu nejúspěšnější zemí. BSA odhaduje ztráty způsobené používáním softwaru bez licence na 106 milionů dolarů. S tímto údajem však nesouhlasí Jiří Devát, generální ředitel české a slovenské pobočky Microsoftu. „Náš celkový odhad černého trhu softwaru v Česku se pohybuje kolem 225 milionů dolarů. Stále u nás bují domácí kopírování a vypalování programů, takže ačkoliv v porovnání se zbytkem východní Evropy vychází čísla dobře, směrem k vyspělé Evropě tu mezery stále jsou,“ řekl Devát týdeníku EURO. Ztráty z užívání nelegálního softwaru podle něj generují daňovou ztrátu kolem 39 milionů dolarů.
Rozdílné výsledky jsou podle Deváta dány odlišným způsobem výpočtu softwarového pirátství. „Zatímco BSA se až do nedávna soustřeďovala jen na nově pořízené počítače a k nim vztahovala počet prodaných licencí, my kalkulujeme s celou instalovanou bází. V našich výpočtech se potom míra nelegálního softwaru pohybuje mezi 63 až 67 procenty. Přesto jsem přesvědčen, že pirátství v Česku ubývá,“ prohlašuje Devát. Jeho slova potvrzuje Martina Hyndráková ze společnosti truconneXion, která za loňský rok prodala přes 60 tisíc licencí nástroje pro evidenci a správu softwaru instalovaného na počítačích. „Za loňský rok jsme zaznamenali více než padesátiprocentní nárůst poptávky po programech k auditování softwaru. To jednoznačně ukazuje zájem firem vypořádat se se softwarovým pirátstvím,“ tvrdí Hyndráková.

ebf - tip - debata

Nejčistší země
(státy s nejnižší mírou softwarového pirátství)
1. USA 22 %
2. Nový Zéland 23 %
3. Dánsko 26 %
4.-5. Švédsko 27 %
4.-5. Rakousko 27 %
20. Česko 40 %
Pramen: BSA, rok 2003

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).