Menu Zavřít

Dvanáct let za katrem?

21. 6. 2005
Autor: Euro.cz

(EURO 24/2005)

V rozhovoru s panem Martinem Pechanem bylo uvedeno, že “…Česká rafinérská a Slovnaft dodávají produktovodem do Čepra více zboží, než deklarují“. S ohledem na mé dřívější dlouhodobé působení v ČeR se mě výrok pana Pechana může také týkat. S plnou odpovědností mohu říci, že není za ČeR pravdivý.
Množství PHM čerpaných do Čepra se měří velice přesným a nezávislou firmou pravidelně kalibrovaným průtokovým měřičem, jehož údaje jsou automaticky souběžným měřením teploty a hustoty přepočítávány na hmotová množství a nezávisle registrovány. Na jejich základě jsou vystavovány takzvané předávací protokoly, kde obě strany závazně potvrzují množství dodaného a převzatého zboží.
Tato množství jsou na straně rafinerií ještě několikrát souběžně a na sobě nezávisle kontrolovaná. Jednak úbytkem hmoty v nádržích, ze kterých se čerpalo, dále denní a měsíční materiálovou bilancí rafinerií a konečně obchodníky s produkty ČeR, kteří na základě dodávek do systému Čepro a vlastních prodejů z terminálů Čepro průběžně sledují pohyb zásob v systému.
Rafinerie manipulují (přijímají ropu, zpracovávají ji a expedují výrobky ) s obrovskými objemy. Například ČeR se čtrnácti až šestnácti miliony tun za rok. Bilanční ztráty i v desetinách procenta proto znamenají finanční ztráty až ve stovkách milionů korun. Z tohoto důvodu je co nejpřesnější materiálová bilance základem úspěšné ekonomiky každé rafinerie, ČeR nevyjímaje.

EBF24

Ivan Ottis
ředitel úseku Strategické projekty Unipetrol Rafinerie Litvínov
(generální ředitel ČeR 1995-2003)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).