Menu Zavřít

Dvanáct strategických ruských cílů

27. 4. 2009
Autor: Euro.cz

Odborníci radí Baracku Obamovi, kam zamířit jaderné zbraně

Federace amerických vědců (FAS) zveřejnila zprávu o nové jaderné doktríně USA. Ta odůvodňuje ideu prezidenta Baracka Obamy o potřebě jaderného odzbrojení a tvrdí, že současný americký jaderný arzenál je nejen zbytečný, ale i nebezpečný pro samy Spojené státy. Zpráva FAS s názvem Od konfrontace k minimálnímu zastrašování je vědeckou reakcí na Obamův podnět. Na počátku dubna projednával americký prezident tuto ideu s ruským protějškem Dmitrijem Medveděvem a během návštěvy Prahy řekl, že postupné odstranění všech jaderných zbraní je jednou z jeho hlavních priorit. Autoři studie tvrdí, že iniciativa prezidenta je mimořádně aktuální, a navrhují ji provést.

Kam zacílit jadernou raketu

Autoři zprávy navrhují snížit počet jaderných hlavic na minimum a přesměrovat rakety z hustě osídlených měst na dvanáct klíčových objektů ruské ekonomiky.
Za tímto účelem sestavili seznam těchto cílů. Za prvé tři ropné rafinerie – Omská (vlastněna firmou Gazpromněfť), Angarská (Rosněfť) a Kirišská (Surgutněftěgaz). Za druhé velké ocelářské závody – Magnitogorský, Nižnětagilský a Čerepovecký metalurgický závod (vlastněný společnostmi MMK, Evraz a Severstal), Norilskij nikel a Bratský a Novokuzněcký hliníkový závod patřící Rusalu. Seznam cílů na území Ruska završuje Berezovská elektrárna (patří OGK-4, jehož hlavním akcionářem je německá společnost E.ON), Sredněuralská elektrárna (vlastní OGK-5, patří tedy italskému Enelu) a Surgutská elektrárna (elektrárny s tímto názvem jsou dvě, jedna patří OGK-2, jehož majitelem je Gazprom, druhá patří OGK-4, jehož vlastní E.ON).
Nyní se v USA nachází 5,2 tisíce jaderných hlavic, z toho 2,7 tisíce v pohotovostním stavu a 2,5 tisíce ve skladech. Dle výzkumníků je toto množství nadbytečné a představuje nebezpečí pro Američany v případě přírodní katastrofy. Vědci dospívají k závěru, že jako nejdůležitější v současném světě se jeví „minimální zastrašování“. Tedy že by USA měly mít celkem několik set jaderných hlavic, což by mělo stačit, aby se zabránilo potenciálním protivníkům v útoku. A pro vojenské akce lze použít konvenční zbraně. Na podobnou úroveň, myslí si autoři zprávy, má svůj jaderný potenciál snížit i Rusko.
V tom však ruští experti vidí hlavní úskok americké iniciativy. Dle listu Kommersant bývalý vedoucí odboru mezinárodní vojenské spolupráce ruského ministerstva obrany a nyní prezident Akademie geopolitických problémů Leonid Ivašov říká, že „USA chtějí minimalizovat ruské jaderné zbraně na úroveň, kterou by dokázal neutralizovat americký systém protiraketové obrany“.

EBF24

Efektivní odstrašení

Dle FAS k efektivnímu odstrašení stačí, aby USA zvolily nové cíle. Mít za cíl například hustě obydlené město je nehumánní, protože v případě války by to vedlo k mnoha obětem. Cíli by měly být pouze důležité objekty infrastruktury. Jako pravděpodobní soupeři jsou ve zprávě uvedeny nejen Rusko, ale i Čína, Severní Korea, Írán a Sýrie. Jako příklad však autoři zprávy uvádějí jmenovitě jen Rusko.
Dvanáct objektů zmíněných ve zprávě spadá nejen mezi nejvýznamnější ruské podniky, ale jde i o cíle, jejichž zničení by způsobilo minimální počet obětí. Dle autorů zprávy Rusko v případě zničení těchto objektů nejenže nebude schopné vést válku, protože jeho ekonomika bude ochromená, ale navíc zahyne pouze milion Rusů.
Dle podobné, osm let staré zprávy bylo potenciálními cíli amerických jaderných raket v Rusku 150 až 194 největších měst a tisíce průmyslových objektů.
Příloha ke zprávě obsahuje i návrh direktivy prezidenta Baracka Obamy Pentagonu a náčelníkům štábů amerických ozbrojených sil, která předepisuje zničení velké části atomových zbraní a volbu „minimálního odstrašení“ jako základ jaderné doktríny USA.

Box:
Federace amerických vědců
Nevládní organizace, kterou založili v roce 1945 jaderní vědci připravující první americkou atomovou bombu. Jedním ze zakladatelů byl držitel Nobelovy ceny Hans Bethe. Organizaci podporuje 70 laureátů Nobelovy ceny. FAS konzultuje s Bílým domem a americkou armádou otázky bezpečnosti.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).