Menu Zavřít

Dvě banky, jedno představenstvo

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

Raiffeisenbank

MMF24

Raiffeisen International 24. října dokončila převzetí eBanky. Původní vlastník, Česká pojišťovna, za banku dostal 130 milionů eur. Raiffeisen International krátce po převzetí představila plán na fúzi tuzemské Raiffeisenbank s eBankou. „Již v letošním roce nabídneme na pobočkách eBanky produktový hit Raiffeisenbank - hypotéku bez doložení příjmů,“ řekl šéf Raiffeisenbank ČR (RB) Lubor Žalman. Během následujících měsíců by se měl počet křížově prodávaných produktů dále zvyšovat. Hlavní vlna propojování produktů obou bank by měla nastat v dubnu 2007. V té době by už měla být nabídka každé z bank k dostání na pobočkách té druhé. Samotná fúze Raiffeisenbank a eBanky je plánována na rok 2008. „Začátek roku ale určitě nestihneme,“ řekl týdeníku EURO Žalman. Sloučená banka ponese jméno Raiffeisenbank.
Obě banky by v krátké době po schválení Českou národní bankou mělo řídit prakticky identické představenstvo, dosáhnout tohoto stavu ale nebude lehké. Zákon o bankách totiž praví, že „člen statutárního orgánu banky nesmí být současně statutárním orgánem nebo členem statutárního orgánu nebo členem dozorčí rady jiné právnické osoby, která je podnikatelem“. Zákon možnost, že by v obou představenstvech seděly stejné osoby, připouští jen v případě, že jedna banka druhou ovládá nebo vlastní. Raiffeisenbank ČR však není vlastníkem eBanky, tím je matka Raiffeisenbank ČR - Raiffeisen International (RI). „ČNB navrhneme tři způsoby řešení této situace, bude záležet na ní, kterou variantu vybere,“ řekl Žalman. Možnostmi, které Raiffeisenbank údajně navrhne, je například zapůjčení akcií eBanky z RI na RB nebo smlouva, kterou by RI pověřila RB výkonem akcionářských práv v eBance.
Podle plánu integrace by každopádně měly být obě banky od ledna 2007 řízeny novou jednotnou organizační strukturou. (tos)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).