Menu Zavřít

Dvě dámy a sangiovese

16. 2. 2012
Autor: Euro.cz

V oblasti Montepulciano, podoblasti Aquaviva, subpodoblasti Sanguineto narazíte na nevelké vinařství, v němž hospodaří dvě dámy v nejlepších letech. Nevelké rozlohou necelých čtyř hektarů vinic, nevelké produkcí zhruba 28 tisíc lahví. Co do kvality a především původnosti pěstování hroznů a přípravy vína ční však vysoko nad mnohými daleko většími sklepy.

Zvuk bublinek

Jaká kouzla používají pro školení vín Dora a Patricie Forsoniové, ony ženy, pod jejichž rukama se rodí mimořádné moky, nad nimiž mnozí žasnou? Žádná kouzla, „jen“ tradiční postupy s maximálním ohledem na přírodu. Svým vínům věnují bez nadsázky celý život, hýčkají je ve sklepě s neuvěřitelnou péčí a láskou.
Všechno začíná ve vinici. Zatímco Patricie řeší dům a administrativu, Dora se stará o všechno okolo vína. Používá přitom pouze autochtonní odrůdy. Kromě Prugnolo Gentile (jeden z klonů sangiovese) jsou to ještě Mammolo a Canaiolo Nero. Hrozny nesbírá hromadně, ale podle stupně vyzrálosti. Každodenní ruční sklizeň potom zpracovává zvlášť. Spontánní dlouhodobé kvašení probíhá tedy pokaždé jinou dobu.
Zajímavý je také způsob, jak Dora zjišťuje vývoj vína – poslechem. Vydrží sedět u sudu třeba půl hodiny, dokud se zevnitř neozve jedno jediné zabublání. Podle hloubky tónu a četnosti zvuků Dora poznává, v jakém stadiu se víno nachází. Právě tenhle „mateřský“ přístup, použití výše jmenovaných odrůd a čtyřiadvacetiměsíční ležení na velkých dřevěných sudech dávají jejím vínům jedinečný charakter. „Na uši“ určuje Dora i to, zda víno bude rosso, nobile, nebo riserva. Tedy jakostní stupeň neřeší mírou vyzrálosti hroznů, ale vývojem vína v čase.
Po velice šetrném lahvování se k zájemcům dostávají mimořádná vína mimořádných vlastností. Jakých? To zjistíme po prvním doušku.

Bez prvoplánové líbivosti

Vino Nobile di Montepulciano 2008 ze sklepa Poderi Sanguineto I et II Dory Forsoniové je po všech stránkách neobvyklé. Zcela nekonfekční, nejednoduché, kupodivu však hojně žádané.
Ve sklence se projeví jako jásavá, rubínová hladina, nečekaně světlá. Vůně je zpočátku nepříliš výrazná a projevuje se v ní především „kamenitý“ odér půdy. V ústech dokonce první dojem může zarazit. Od počátku do samého odeznění vnímají senzory jen poměrnou tvrdost, zprvu beze stopy hroznu. V doušku se objevují již řečené kamenisté valéry, rozpínavá kyselina a v pozadí jen matně patrné tříslo. Co je na tomto víně atraktivní, se objeví až po notné chvíli, kdy se víno rozdýchne a uvolní své poklady. Zvolna, po špičkách se uprostřed mezi mineralitou a taniny objeví nádech hroznovo-ovocitých akordů. A víno nabude nový rozměr.
Není to o prvoplánové líbivosti, přidají se však stopy dřeva, které urovnají dozvuk, lehce natrpklá ovocitost se významněji prosadí a výsledkem je zvláštní, málokdy poznatelný svéráz. Optimálně prokvašené nabízí víno výraznou svíravost, kdy patro po polknutí zaznamená hodně vysušující pocit. Ten ovšem není způsoben alkoholem, nobile přes svoji alkoholovou „voltáž“ působí lehce až hravě. Použití původních odrůd nebere hlavní odrůdě Sangiovese charakter, což se často děje třeba Merlotu Toscana. Takže od „dvou dam“ se vám dostává nobile mimořádně autentické a mimořádně oslovující.
V souvislosti s jídlem nemohu nezmínit jednu skutečnost. Dora, ač drobná a zdánlivě křehká dáma, je vášnivým lovcem. Dokonce tolik, že se stala šéfovou jakéhosi tamního mysliveckého sdružení celé oblasti. Není proto divu, když její vinařské produkty provázejí veškeré pokrmy z divočiny. Ke všem se vína báječně hodí a Dora s Patricií pro své degustace připravují vždy nějakou delikatesu z vlastnoručně uloveného kusu. Degustace jsou široko daleko stejně populární jako svérázná vína ze sklepa Poderi Sanguineto I et II.

ebf - tip - debata

Vino Nobile di Montepulciano D.O.C.G. 2008
Použité odrůdy: 80 % Prugnolo Gentile – 15 % Canaiolo – 5 % Mamollo
Školení: 24 měsíců na dřevěných sudech o objemu 5 až 30 hektolitrů (dřevo z Allier a Slavonie)
Alkohol: 14 %
Vývojový potenciál: 6–10 let
Distributor pro ČR: www.viadelvino.cz

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).