Menu Zavřít

Dvě největší zbrojovky se sloučí

30. 1. 2009
Autor: Euro.cz

Podniky mají problémy s výrobou zejména v civilním sektoru

Ministryně obrany Vlasta Parkanová chystá pro vládu návrh na sloučení vojenských podniků VOP-025 Nový Jičín a VOP-026 Šternberk. Před vánočními svátky se dozorčí rady obou vojenských firem seznámily s výsledky analýzy, podle níž je možné oba podniky spojit do konce roku, aby od 1. ledna 2010 působily pod jedním vedením. „Určitě to má smysl. Společné zasedání managementů obou firem již proběhlo v Novém Jičíně, to únorové bude ve Šternberku,“ řekl týdeníku EURO prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek, který byl v listopadu jmenován generálním ředitelem VOP-026. „Úspory lze nalézt v organizaci výroby, managementu, vývoji a výzkumu.“
Podle Hynka není důležité, kde bude vedení sloučených podniků sídlit, ale spíše rozdělení řízení firmy na vojenskou a civilní výrobu. „Zásadní propouštění zaměstnanců reorganizace s výjimkou administrativy nepřinese,“ doplnil Hynek.
„Byla to otázka času. Při kapacitách obou podniků a velikosti české armády je to rozumné řešení,“ řekl generální ředitel VOP-025 Nový Jičín Aleš Truxa.
VOP-026 má zhruba 900 zaměstnanců, obrat 1,5 miliardy korun a specializuje se na opravy a inovace obrněných kolových i pásových vozidel. VOP-025 je zaměřen podobným směrem v oblasti tanků a zaměstnává přes 700 lidí při očekávaném loňském obratu 1,2 miliardy korun.
„Sloučený podnik by za předpokladu kvalitního řízení mohl realizovat komparativní výhody z kombinace obou podniků a vnitropodnikové kooperace. V každém případě by si však oba výrobní celky udržely jistou autonomii, například v obchodní oblasti,“ sdělil týdeníku EURO mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Zároveň dodal, že konečné rozhodnutí zatím nebylo přijato. „Bude záležet i na budoucnosti programu kolových obrněných transportérů a dalších speciálních projektů, které oba podniky zajišťují.“
Oba podniky mají problémy zejména v civilním sektoru, s výrobou komponentů těžkých stavebních a dopravních strojů. Situace ve Šternberku již dospěla k odstávce, při níž zůstali zaměstnanci doma se 60procentním platem. „V Novém Jičíně jsme k tomu ještě sáhnout nemuseli, ale bereme dnes zakázky, které sice téměř nic nevydělají, ale udrží nám zaměstnanost,“ řekl Truxa.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).