Pozor na pestrost interiéru
Restaurace, využívající historických interiérů, s nápaditými jídelníčky komponovanými povětšině z nejvyhlášenějších kuchyní světa, bojují o přízeň hostů nejrafinovanější nabídkou. Jednou z takových je i nedlouho otevřený restaurant v Dlouhé třídě s poněkud zavádějícím jménem – Lary Fary.
Bylo zapotřebí neprodleně vyzkoumat, jde-li o podnik vskutku vybraný a útočící na špičku pražské gastronomie, nebo jsou to všechno jen takové láry a fáry. Proto jednoho vlahého podvečera vstupuji se svým „spolubadatelem“, abychom se vrhli do průzkumu.
Samotný vstup láká. Kamenný proklenutý portál středověkého domu, pod okny sympatické kavárenské „dvojky“, dvě z nich i v širokém vchodu. Za ním, v někdejším průjezdu, se v kamenném pultu vyšňořeném funkční minikašnou, naparuje salátový bar, hýřící barvami a čerstvým vzhledem. My ale procházíme dále, chtíce zjistit, zda se dá sedět tak, abychom viděli kuchařům „do kšeftu“. Mám to totiž moc rád. Taková možnost zde je, ale před námi ji využili jiní. Pokračujeme a po prohlídce románsko-gotického sklepa se zvláštně, orientálně koncipovanou výbavou, a úzké, „italské“ kavárny usedáme v gotické síni, které se v hantýrce personálu říká „krb“. Atmosféra je zde podmanivá, i když způsobem svérázným. Červený nátěr stěn, vysoká, mohutná klenba a poněkud nesourodě zde působící svítidla, lucerny výrazně asijského typu. Ono vůbec prvků východního ražení je zde povícero. Nenacházím odpověď na to, proč se v nich zdejším architektům zalíbilo tolik, aby je vkomponovali do interiérů rané gotiky.
Usazeni u masivního stolu ve fortelných židlích, protikladu to až filigránského mobiliáře v „tramvaji“, opatřeni aperitivy, probíráme se nabídkou mistra šéfkuchaře. Lístky, zajímavé formou i obsahem, nepříliš bohaté, ovšem se skladbou tak rozmanitou, že jen málokdo nenajde to, nač se právě těší.
Do hry mne vrací jeden z týmu číšníků, průběžně se u nás sřídajících. Všichni jsou profesně zdatní, všichni oplývají správnou dávkou úslužnosti a nerušící pozornosti. Nemohu nezmínit ani jejich ústroj. Horní část oděvu je vskutku rafinovaná. Střih rondonu, sympatická barva holubičí šedi a lehký materiál jsou ukázkou noblesního řešení i ve světě free-stylu.
Vracím se ale k lístku a volím silný vývar z divokých hub, Sirloin steak z nízkého roštěnce, brambory s olivami, sušenými rajčaty a tomatovým máslem. Jedlík odnaproti si dopřeje jako ouverturu také polévku, on se však rozhodl pro smetanovou z mladých kopřiv. Z hlavního výběru se mu nejvíce zalíbilo v Lary Fary Mix Grillu, to jsou tři druhy masa s fazolkami se slaninou a pečenou bramborou.
Polévka se objevila téměř hned poté, co číšník zaznamenal objednávky. Vřelá, se závojem vůně, který se nesl celým lokálem. Moje byla znamenitá, silný vývar, který jak voněl, tak chutnal. Výrazný odér složený z vůně hub, rašeliny a vlhkého lesa. I nad šálkem mého partnera vlál prapor vůně, tentokrát však jemný, hladivý. Chuť jeho polévky potom ctila přece jen o dílek více klidný výraz smetany než žahavý, pikantní díl kopřiv.
Příjemně naladěni předehrou očekáváme hlavní part večera, naše hlavní chody. Když se tyto objevují před námi, je již napohled patrné, že maso tu opravdu umí. A také úpravu. Klubáky dávají dost prostoru k tomu, aby byla krmě kreativně rozprostřena na ploše i pro potěchu oka. Pomocí garnitury, komponované do výše přítomností bambusových špejlí, vystavěl kuchař na talíři zajímavý trojrozměrný objekt. Roštěnec není lehké připravit. Můj však byl upraven tak dobře, jak jen je to možné. Propečen jen málo, jak jsem si přál, podržel si vláčnost a šťávu, charakter „čistého“ masa byl jasně patrný. Doplněn pikantní příchutí oliv a sušených rajčat, uhlazenou bramborami, skýtal pravý kulinářský zážitek. Stejně nelehké muselo být pro kuchaře upravit na stejnou úroveň tři druhy masa pro parťáka. Podařilo se to prý znamenitě, všechna byla stejně hluboko propečená, žádné neuteklo, ani mu nechybělo. Brambora uklidnila a fazolky oživily chuti jednotlivých mas, vše dohromady rozšířilo a prodloužilo trvání v ústech. Výsostná spokojenost. Navíc všechno krásně podložil Portugal, vonící, s dlouhou dochutí a silou dodat jídlu další výraz. A protože porce, díky obmyslné kompozici napohled malé, byly víc než dostatečné, vzdáváme se dezertů. Ale vskutku neradi.
Večer, který byl příjemným zážitkem, jsme pořídili za 1198,-Kč. Díky prostředí, úrovni obsluhy a kvalitě kuchyně jsme odešli s pocitem dobré investice.
Lary Fary
Dlouhá 36, 110 00 Praha 1
Tel: +420 / 222 320 154
www.laryfary.cz
Otevírací doba: pondělí - neděle 11.00 – 24.00
Počet míst: krb 28, tramvaj 40, sklep 40, salát 12, zahrádka 8
Druh kuchyně: mezinárodní s podílem české, akcentovaná na pečená masa
přijímané platební karty: všechny obvyklé s výjimkou Diners Club, embosované i elektronické
Jídelní lístek: angličtina
Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, němčina
Země původu nabízených vín: Argentina, Austrálie, Česká republika, Francie, Chile, Itálie, JAR
Hodnocení restaurace:
Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
Prostírání 9 bodů z 10
Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
Chování personálu 10 bodů z 10
Kvalita jídla a nápojů 19 bodů z 20
Celkem: 57 bodů ze 60
Výběr z jídelního lístku:
Tenké plátky telecí pečeně s tuňákovou omáčkou Kč 178,-
Hovězí polévka s kokosovým mlékem, citronovou trávou a rýžovými nudlemi Kč 59,-
Penne s čerstvým špenátem, tomaty, chilli papričkami a smetanou Kč 152,-
Marinovaný mečoun v sekaných bylinkách a drceném pepři s lilkovým soté a pečenými nudlemi Kč 344,-
Marinované jehněčí korunky v čerstvém česneku se zeleninou ratatoule
a teplým kuskusovým salátem Kč 386,-
Čokoládové fondue se směsí čerstvého ovoce a ořechy Kč 125,-
Výběr z vinného lístku:
Moët Chandon Brut Imperial Kč 2300,-
Chardonnay pozdní sběr ´01 – Sedlecká vína Kč 370,-
Jacob´s Creek Dry Riesling White - Austrálie Kč 580,-
Rosé d´ Anjou – Loira, Francie Kč 490,-
Rulandské modré pozdní sběr ´99 – Habánské sklepy Kč 520,-
Etchart Cabernet Sauvignon Red - Argentina Kč 510,-
Chateau Clarke Edmond de Rotschild, Bordeaux - Francie Kč 1690,-