Menu Zavřít

Dvojí start nošovické stavby

23. 3. 2007
Autor: Euro.cz

Hyundai

V Nošovicích už začala práce na výstavbě nového montážního závodu firmy Hyundai - jako první se staví hala na výrobu převodovek. Slavnostní ceremoniál k zahájení stavby, jež je s vkladem více než jedné miliardy eur největší loňskou investicí v Česku, se odbude až na konci května. „Datum zahájení výstavby je pro nás pochopitelně důležité, ale vzhledem k tomu, že oficiální začátek za účasti významných hostů z Koreje i z ČR plánujeme na květen, nebudeme nyní pořádat žádnou oslavu,“ říká prezident Hyundai Motor Manufacturing Czech Kim Ok-čo. Velké slávy se prý zúčastní i nejvyšší šéf automobilky Čong Mong-ku, jenž byl nedávno nepravomocně odsouzen ke třem letům vězení za zpronevěru a korupční chování.
Generálním dodavatelem stavby je japonská firma Takenaka, která již zajišťovala stavbu jak sesterského závodu Kia v Žilině, tak i stavbu kolínské TPCA. Součástí areálu budou též haly dvou hlavních subdodavatelů automobilky: korejských firem Hysco a Mobis. „Máme zájem zkoordinovat výstavbu tak, aby výroba mohla být zahájena současně u nás i u našich subdodavatelů,“ uvádí mluvčí továrny Petr Vaněk.
Původně měla výstavba začít už loni v květnu, kvůli odvoláním ekologů se ale celý proces zpozdil. S ochránci přírody uzavřel později investor i kraj „deklaraci o porozumění“, firmě Hyundai se zatím podařilo získat i povolení k výstavbě lisovny a karosárny-svařovny. „Tato dvě stavební povolení nabudou právní moci po uplynutí lhůty patnácti dnů. Následně budou vydána i povolení pro zbylé objekty a stavba bude probíhat tak, aby zkušební výroba v Nošovicích mohla být spuštěna ve druhém pololetí 2008,“ říká Vaněk. Sériová výroba „najede“ v prvním čtvrtletí roku 2009.
Výrobní kapacita dvou typů aut značky Hyundai bude v roce 2009 dosahovat 200 tisíc kusů ročně a v roce 2011 bude přidáním třetího druhu navýšena na 300 tisíc aut ročně. Hyundai bude v tu dobu zaměstnávat více než 3500 lidí.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).