Menu Zavřít

Dvojité sbohem

16. 5. 2003
Autor: Euro.cz

Jiří Růžek a Tomáš Kadlec odstoupili z funkcí

PRAHA (haš) – Ředitel Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek a šéf Národního bezpečnostního úřadu Tomáš Kadlec rezignovali minulý čtvrtek na své funkce. Zatímco s prací šéfa civilní kontrarozvědky byla dlouhodobě nespokojena řada ministrů a Růžek svým odchodem zřejmě předešel chystanému odvolání, Kadlec post opouští hlavně kvůli neshodám mezi premiérem Vladimírem Špidlou a ministrem vnitra Stanislavem Grossem. Předseda vlády postup žádného z obou představitelů tajných služeb nechtěl komentovat.
Růžek vedl BIS čtyři roky, Kadlec stál u vzniku NBÚ v roce 1998 a působil v jeho čele pět let. Bezprostřední příčinou Růžkova pádu byla kauza s odposlechy telefonických hovorů několika ministrů a poslanců, mimo jiné Stanislava Grosse (ČSSD), Jaroslava Tvrdíka (ČSSD), Karla Šplíchala (ČSSD) a Ivana Langra (ODS). Hrozba odvolání se však nad Růžkem i Kadlecem vznášela několik let. Před dvěma roky řešila poslanecká komise pro práci BIS podezření, že civilní kontrarozvědka odposlouchávala šéfa NBÚ kvůli údajným manipulacím při vydávání bezpečnostních prověrek. Mezi vedením obou tajných služeb potom až do současnosti vládlo napětí.
Ochrannou ruku nad Růžkem nejdéle držel premiér Špidla, který má ve vládě na starosti úkolování a kontrolu BIS. Naopak za Kadlecem až dosud stál ministr vnitra Gross.
Nástupcem Jiřího Růžka by se mohl stát některý z jeho náměstků, Kadlecovo křeslo bude prý obsazeno spíše někým zvenčí. O nových šéfech obou tajných úřadů by v tomto týdnu měla jednat vláda.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).