Menu Zavřít

DVOUMÍSTNÁ RAKETA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Opel Astra Coupé OPC X-Treme

PRAHA – Skutečné velkorážní dělo hodlá v Ženevě představit automobilka Opel. Jde o dvousedadlovou Astru Coupé OPC X–Treme, která má dosahovat rychlosti přes 300 kilometrů v hodině. Prototyp s křídlovými dveřmi využívá technologie závodních vozů, jeho koncept vychází ze závodního vozu Astra Coupé V8, který Opel s úspěchem nasazuje do závodů německého šampionátu cestovních vozů German Touring Car Masters.

Astra Coupé OPC X–Treme je poháněná čtyřlitrovým osmiválcovým motorem o výkonu 326 kilowattů a má šestistupňovou sekvenční převodovku. Ta přenáší výkon motoru na zadní kola. Osmiválcový motor, jehož točivý moment dosahuje hodnoty 530 Nm, dokáže prototyp Astra Coupé OPC X–Treme rozjet až na rychlost náležející spíše letadlům.

CIF24

Jedním z nejvýraznějších designerských prvků Astry Coupé OPC X–Treme jsou její křídlové dveře, které se s podporou plynových vzpěr snadno a téměř nehlučně vyklápějí vzhůru. Vysoce výkonné kupé vyjíždí na dvacetipalcových kolech, na která obouvá speciálně vyvinuté pneumatiky. Hlavním účelem stavby prototypu Astra Coupé OPC X–Treme, který technicky vychází ze závodního speciálu DTM, má být test možností využití vyspělých závodních technologií v normálním provozu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).