Menu Zavřít

DZURINDA SÁM

3. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Slovensko

Slovenský ministr hospodářství Ĺudovít Černák podal minulý týden demisi. Vzdal se rovněž poslaneckého mandátu za Demokratickou unii (DU). Na jeho místo byl minulý čtvrtek jmenován liberální ekonom Ĺubomír Harach, předseda DU. Po ministru dopravy Gabrielo u Palackovi (EURO 33/1999) tak odchází další z klíčových postav Dzurindovy vlády.

Komentátoři považují výměnu ministrů pro premiéra za osudovou. „V osobě Černáka ztrácí Mikuláš Dzurinda poslední oporu ve svých stranických ambicích a dnes již nereálném snu o vybudování vlastní strany. Je smutným paradoxem, že Dzurindu v jeho snu o samostatné Slovenské demokratické koalici podporovali nejvíce lidé, kteří prokázali - jemně řečeno - chabé vnímání morálky a politické kultury, píše list Nový čas.

WT100

Diskuse o nutnosti Černákova odchodu jsou spjaty s jeho často kontroverzními aktivitami v kauze Nafta Gbely. Zprvu například žádal odstoupení šéfa Slovenského plynárenského průmyslu Pavla Kinčeše a později obvinil z neschopnosti prosadit navrácení akcií Nafty Gbely státu vedení Fondu národního majetku (FNM).

V tomto posledním bodě se s ním shodoval i premiér. Ten totiž minulý týden zároveň odvolal prezidenta slovenského FNM Ĺubomíra Kaníka a jeho viceprezidenta Ladislava Sklenára. Argumentoval tím, že vedení fondu chyběla razance a že důs ledně nehájil zájmy státu. Podle Dzurindy je právě vedení FNM odpovědné za povolební vznik kauzy Nafta Gbely (EURO 7/1999, 27/1999). Kaník však považuje premiérovy argumenty, o které se opíral návrh na odvolání, za nepravdivé. Ve vládní koalici se nyní hovoří o dalších možných personálních změnách.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).